Nieuwe maatregel tegen voetbalhooligans: minimum 5 km wegblijven bovenop stadionverbod

De Voetbalcel bij de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft een nieuwe maatregel tegen voetbalgeweld aangekondigd. Naast het stadionverbod zal er vanaf juni ook een perimeterverbod ingevoerd worden. Overtreders en hooligans zullen tijdens de wedstrijden niet meer in een straal van vijf kilometer rond het stadion mogen komen.

“We hebben vorig jaar heel wat wedstrijden gehad waarbij mensen met een stadionverbod in het café om de hoek plaatsnamen en wachtten tot na de wedstrijd om heibel te schoppen”, zegt Cathy Van Den Berghe van de Voetbalcel aan de kranten van Het Mediahuis en de VRT. “We zijn bezig een lijst van straten op te stellen op onze website. Zo moet het voor hooligans duidelijk zijn waar ze niet mogen komen.”

Straal van 5 kilometer

De maatregel zou tegen juni ingevoerd worden en zal voor de eerste klasse A en B en de eerste en tweede amateurklassen gelden. Overtreders die toevallig binnen die straal van 5 kilometer wonen, moeten niet verhuizen, maar ze moeten wel wegblijven “van elk supportersgebeuren”.

Momenteel geldt er tegen zo’n 800 hooligans een stadionverbod. Het aantal verandert elke week.

Lees meer