Hogere winstkansen maar wat moet je nog weten over de nieuwe Lotto

Op 4 februari is het bekendste kansspel van ons land, Lotto, 40 jaar geworden, en dat moet gevierd worden, met een hele vernieuwing! De eerste trekking van de vernieuwde Lotto zal eind mei plaatsvinden en er zullen hogere winsten zijn. Daarnaast heb je ook meer kans om te winnen!

40 jaar Lotto, dat is goed voor 10.000 grote winnaars en jackpots tot 13.000.000 euro. Toch vond de Nationale Loterij dat het tijd was voor een aanpassing van het spel. "De Nationale Loterij mocht vorig jaar nog 866,1 miljoen euro verdelen", zegt gedelegeerd bestuurder, Jannie Haek, aan Het Nieuwsblad. "Maar relatief gezien doet de Lotto het wat minder goed dan onze andere spelen." De laatste jaren blijkt vooral Euromillions sterk in trek. "De Lotto is toch hét product waarmee Belgen ons associëren en als we dat zo willen houden, dan moeten we vernieuwen", voegt Haek toe aan HLN.

Dubbele winstkans

Over de nieuwe formule werd maar liefst 15 maanden nagedacht. Er werd daarbij gekeken naar kansspelen in het buitenland en geluisterd naar trouwe spelers. Op basis daarvan veranderde de Nationale Loterij haar klassieker.

Om de nieuwe Lotto te winnen, moet je nog steeds zes juiste cijfers hebben. Maar wie nu speelt, zal wel meer kans hebben om met de jackpot naar huis te gaan. "Wie vandaag speelt, heeft één kans op 25 om iets te winnen: dat wordt één kans op elf”, zegt Haek aan HLN. “We gaan van 60 miljoen naar 120 miljoen winnaars per jaar. Onze trouwe klanten geven aan dat die jackpot natuurlijk fantastisch is – dat blijft ook – maar ze willen meer kans om te winnen."

Naast het klassieke spel, komt er een bonusspel: de Lucky Lotto Code. Concreet wil dit zeggen dat er bij elke trekking 300 spelers 500 euro zullen ontvangen.

Nieuwe laagste rang

Er komt ook een extra winstkans. "Wie één nummertje juist heeft en het bijkomende getal, krijgt 1,25 euro uitgekeerd", vertelt Haek.

In de jaren '80 werd het aantal nummers op het Lotto-formulier opgetrokken van 40 naar 42. In 2011 kwamen er nog eens drie nummers bij. "Achteraf gezien was dat geen goede zet. De boodschap dat het moeilijker wordt om te winnen is lastig te verkopen. Daarom doen we nu het omgekeerde", verduidelijkt Haek.

De prijs per rooster stijgt wel: van 1 euro naar 1,25 euro. Een volledig Lotto-formulier zal dus 17,50 euro kosten in plaats van 14 euro. "Het wordt iets duurder, maar voortaan keren we ook 55 procent uit in plaats van 49 procent", legt Haek uit.

Adrenalinekick

Deze nieuwe laagste rang lijkt veelbelovend, maar uiteindelijk verdien je als speler gewoon je inzet terug. Hoe komt het dat we hier toch gelukkig van worden? "De uitkomst van de Lotto is onvoorspelbaar", zegt psycholoog Pieter Roosen. "Maar omdat je de uitkomst niet meteen kent, is de spanning om te winnen nog sterker aanwezig. Zelfs van de kleinste som krijgen spelers een adrenalinekick." Zelfs bij een break-even worden we dus even gelukkig.

Televisie-uitzending

De Lotto-trekking op zaterdag- en woensdagavond worden ook in een nieuw jasje gestoken. "Het mag wat dynamischere televisie worden dan nu het geval is. We zijn van plan om met onze trekking op ronde te gaan door de steden en gemeenten en om zo naar de mensen toe te komen", vertelt De Nationale Loterij. Voor de eerste trekking is het wel nog wachten tot 26 mei.

Ga jij mee spelen?

© Giphy

Lees meer