Hope Hicks, trouwste bondgenoot van Trump in Witte Huis, stapt op

Hope Hicks, de perschef van het Witte Huis en zowat de trouwste bondgenoot van Donald Trump, stapt op. Haar ontslag komt een dag nadat ze had getuigd voor een speciale commissie van het Congres over de mogelijke Russische bemoeienis.

De 29-jarige Hicks is een voormalig model. Ze trad in 2015 toe tot het campagneteam van Trump, zonder dat ze enige ervaring had in de politiek. Hicks stond bekend als de trouwste bondgenoot van de president in het Witte Huis.

Ze was een campagnemedewerker van het eerste uur. Hicks werd afgelopen zomer benoemd tot hoofd communicatie van de regering Trump. Volgens ingewijden was Hicks een van de weinigen die Trump echt begrepen en invloed op hem konden uitoefenen. Amerikaanse media noemen haar daarom een van de machtigste personen in Washington.

White lies

Haar ontslag komt een dag nadat ze had getuigd voor een speciale commissie van het Congres over de mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Hicks' verhoor duurde negen uur.

Bij de hoorzitting achter gesloten deuren gaf ze toe dat ze wel eens "white lies" (leugentjes om bestwil) heeft verteld voor de president. Ze zei ook dat ze nooit bewust heeft gelogen over de mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Rusland.

De woordvoerder van het Witte Huis benadrukte dat Hicks' vertrek niets met haar getuigenis te maken heeft. De perschef zal haar werkzaamheden vermoedelijk binnen enkele weken neerleggen.

Volgens The New York Times zei ze tegen collega's "in deze functie alles te hebben bereikt wat ze wilde". Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders bevestigde even later het vertrek van Hicks. Ze gaf geen reden.

Echte reden?

Maar de echte reden van het ontslag van Hicks heeft wellicht te maken met het feit dat ze een affaire heeft met Rob Porter, de stafchef van Trump die moest opstappen nadat bleek dat hij zijn echtgenote had geslagen en mishandeld. Hicks - die dus het bed deelt met Porter - was degene die de verklaring schreef waarin het Witte Huis de mishandeling minimaliseerde en Porter nog verdedigde.

In een verklaring laat Trump weten het vertrek van Hicks te betreuren: "Hope is voortreffelijk en heeft geweldig werk afgeleverd in de afgelopen drie jaar. Ik zal het missen om haar aan mijn zijde te hebben. Maar toen ze mij benaderde over het nastreven van andere kansen, begreep ik het meteen."

Lees meer