Gemeenteraad in Duits dorpje beslist dat Hitler-klok weer aan kerktoren moet hangen

In het Duitse dorpje Herxheim am Berg heeft de gemeenteraad beslist dat de kerkklok met een hakenkruis op zal blijven hangen in de kerktoren. Meer nog: de klok zal binnenkort weer luiden!

In het Duitse dorpje Herxheim am Berg hangt sinds 1934 de fameuze Hitler-klok in de protestantse Jakobskirche. Op die klok staat een grote swastika met het bijschrift “Alles Fuer’s Vaterland - Adolf Hitler” (vertaling: “Alles voor het vaderland - Adolf Hitler).

Hitler had toen nog maar pas de touwtjes in handen bij onze oosterburen. Tussen 1933 en het begin van de Tweede Wereldoorlog was het in Duitsland de gewoonte om alle klokken zo’n Adolf Hitler-stempel te geven. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het merendeel van de klokken omgesmolten tot wapens. De resterende Hitler-klokken werden na de oorlog vernietigd.

Ontslag van burgemeester

In Herxheim am Berg was de klok blijven hangen. Enkele jaren geleden klaagde de organist dat aan. Dat meldt de omroep Deutsche Welle. Hij vond het schandalig dat hij op een Hitler-klok moest spelen: “Er zijn al veel mensen onder de Hitler-klok getrouwd, zonder dat ze dat wisten. Een schande.”

De toenmalig burgemeester Roland Becker was het niet eens met de kerkganger en vond dat de klok moest blijven hangen. Zijn argumenten: het is bijzonder dat de klok de oorlog overleefde en het is “het bewijs dat Hitler ook goede dingen heeft gedaan, zoals klokken in kerken hangen”. Na die laatste uitspraak moest Becker noodgedwongen aftreden als burgemeester. De bel werd toen ook opzijgezet in de kerktoren.

Angst voor neonazi’s

Maar afgelopen maandag stemde de gemeenteraad onder de nieuwe burgemeester unaniem dat de klok moet blijven hangen. Ze wordt zelfs weer aangekoppeld. “De klok is geen verheerlijking van Hitler maar een herinnering aan een periode”, klinkt het. “Niets meer.”

Tegenstanders van de klok vrezen dat Herxheim am Berg nu de trekpleister wordt voor neonazi’s.

Lees meer