Putin ontketent nieuwe wapenwedloop: gaat fors investeren in meer en betere nucleaire wapens

De Russische president Putin heeft tijdens zijn state of the union-speech in Moskou aangekondigd dat Rusland zwaar gaat investeren in nieuwe en meer kernwapens. Hij onderbrak zelfs zijn toespraak om een video te laten zien waarin hij de aanvalswapens presenteerde. 

Het nieuwe nucleaire wapensysteem dat Putin liet zien, is volgens hem een reactie op de Amerikaanse inspanningen voor het opstellen van een technisch hoogstaand raketafweersysteem. Hij noemde de Amerikaanse nucleaire doctrine “zorgwekkend”.

Volgens Putin heeft Rusland afgelopen herfst nieuwe nucleaire wapens getest waar geen raketschild tegen bestand is. De Russen hebben een intercontinentale ballistische raket ontwikkeld die "vrijwel elke plek op aarde kan bereiken".

Sarmat

Die wapens, genaamd “Sarmat”, hebben volgens Putin een groter bereik dan de al bekende raketten van Rusland.

Rusland maakte daarnaast nieuwe raketten gebouwd die kleinere kernkoppen mee kunnen dragen en het test onderwaterdrones die uitgerust kunnen worden met kernwapens. Die zouden bovendien niet getraceerd kunnen worden door afweersystemen.

Putin zei dat de raketten volgens de Russische nucleaire doctrine alleen gebruikt zullen worden in reactie op een vijandige aanval met kernwapens. Iedere nucleaire aanval tegen Rusland of zijn bondgenoten kan volgens hem rekenen op een directe reactie.

Het was voor Putin de laatste grote toespraak voor de verkiezingen in het land op 18 maart.

Armoede in Rusland

Bestrijding van armoede in het land is ook een belangrijk punt voor Putin. De armoede moet gehalveerd worden in de komende zes jaar, zei hij. In 2000 waren er volgens de president nog 42 miljoen mensen die in Rusland onder de armoedegrens leefden. Tegenwoordig zijn dat er 20 miljoen. Dat aantal moet nog verder omlaag.

"Iedereen is voor mij belangrijk", zei Putin. De levensverwachting in het land moet op gelijke hoogte komen met die in Japan en Frankrijk. In die landen ligt die leeftijd respectievelijk op 83 en 82 jaar. In Rusland is dat momenteel 70 jaar.

Putin wil ook meer investeringen doen in de Russische activiteiten op en rondom de Noordpool om die “te beschermen”. Daarom moet onder meer de militaire infrastructuur verbeterd worden.

Lees meer