Er komt mobiel internet op de maan

Er wordt in 2019 mogelijk een mobiel telecomnetwerk geactiveerd op de maan. Zo is Vodafone Duitsland volop aan de uitbouw van het systeem aan het werken. Daarbij wordt samengewerkt met Nokia en Audi.

Bedoeling is om een mobiel netwerk van de vierde generatie (4G) op de maan aan te leggen. De initiatiefnemers maken gewag van een belangrijke ontwikkeling in de evolutie naar gesofisticeerde technologieën die ruimtemissies van de toekomst moeten kunnen ondersteunen.

4G

Het mobiele netwerk is een onderdeel van een ruimtemissie die door het Duitse consortium PTScientists wordt georganiseerd. Bedoeling is dat vanuit een centrale basis een mobiele verbinding kan worden gemaakt met twee maanrovers, die door de technologie in staat zouden moeten zijn een duidelijk videosignaal naar de aarde terug te sturen.

De hardware voor het systeem zal worden geleverd door Nokia. De maanrovers worden gebouwd door Audi. Alle materiaal moet volgend jaar door een Falcon-raket van het ruimtevaartbedrijf Spacex vanop Cape Canaveral in Florida in eerste instantie in een baan rond de aarde worden gebracht, om vervolgens naar de maan te kunnen worden gestuurd.

Vodafone zegt bewust voor het gebruik van een 4G-netwerk te hebben gekozen. Er worden weliswaar grote vorderingen gemaakt met netwerken van de vijfde generatie (5G), maar er is volgens het bedrijf nog altijd sprake van een testfase.

“Er kunnen onvoldoende garanties worden geboden voor de stabiliteit van het netwerk,” aldus woordvoerders van Vodafone tegenover Reuters. “Er is dan ook geen zekerheid dat een 5G-configuratie op het oppervlak van de maan naar behoren zou functioneren.” Nokia voegt eraan toe dat een 4G-netwerk op het gebied van efficiëntie nog altijd superieur is ten opzichte van analoge verbindingen.

Apollo uit jaren 70

Volgens de huidige plannen zullen de maanrovers op zoek gaan naar het Lunar Roving Vehicle (LRV) waarmee de astronauten van Apollo 17 in het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw op de maan rondreden. De opgenomen beelden zouden naar de server van PTScientists in het Mission Control Center in Berlijn worden doorgestuurd.

Bedoeling van de missie is volgens projectleider Robert Böhme van PTScientists ook de toegang tot de maan te democratiseren, de kosten van ruimtemissies terug te schroeven en een inspiratiebron te zijn voor een volgende generatie van ruimtereizigers.

Lees meer