Duitsland heeft regering: SPD-leden keuren regeerakkoord goed

Het staat nu vast: in Duitsland gaat de sociaaldemocratische SPD een regering vormen met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. Zo mochten de leden van de SPD over het coalitieakkoord stemmen. Maar liefst 66,02% van de leden stemde voor de coalitie. 

De christendemocraten van Angela Merkel en de SPD kwamen begin februari een regeerakkoord overeen, maar de SPD gaf eerst al haar 460.000 leden de kans om over het akkoord te stemmen. Tot dan stond de ‘Grosse Koalition’ on hold. Nu stemmen de leden in met het regeerakkoord. Dat meldt de Duitse televisieomroep ZDF.

Langste naoorlogse regeringsvorming

SPD-voorzitter Olaf Scholz zegt dat veel leden van zijn partij hun stem uitgebracht hebben. Dit resultaat was niet evident, want binnen de SPD is er veel bitterheid wegens het erg slechte verkiezingsresultaat van september. Vooral de radicale jongerenvleugel wou in de oppositie gaan.

Op 24 september zijn onze oosterburen gaan stemmen. Een naoorlogse regeringsvorming duurde nog nooit zo lang in Duitsland.

Aarzeling bij socialisten

De christendemocratische ‘Union’ van CDU en CSU haalde verrassend weinig stemmen, maar bleef wel met voorsprong de grootste partij met 32,93 procent. Voor de SPD was er zelfs sprake van een historisch lage score met amper 20,51 procent van de stemmen. Aanvankelijk lieten de sociaaldemocraten weten uit de regering te willen stappen. Dan bleef er dus enkel nog de mogelijkheid voor een ‘Jamaica-coalitie’ over met de liberale FDP en de Groenen. Die laatste twee partijen konden het echter over niets eens worden en de gesprekken knapten af.

De SPD kam onder druk te staan van heel wat Duitse burgers, van de EU en van de sociaaldemocratische president Frank-Walter Steinmeier. Merkel bood de partij enkele prestigieuze ministerposten aan zoals die van Buitenlandse Zaken en Financiën en de SPD-top ging dan toch akkoord. Merkel zal wellicht midden maart haar vierde ambtstermijn als bondskanselier inzetten.

Lees meer