Kim Jong-un nodigt voor het eerst Zuid-Koreaanse delegatie uit: "bevredigende gesprekken" over toenadering

Noord-Korea heeft nu laten weten dat het bereid is om zijn nucleaire plannen te staken, zolang de veiligheid van het autoritaire regime gegarandeerd kan worden. Dat meldt het kabinet van Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Kim Jong-un heeft voor het eerst sinds zijn aantreden in 2011 een delegatie uit Zuid-Korea ontvangen. Volgens het staatspersbureau KCNA zou de Noord-Koreaanse dictator vastberaden zijn om de relatie verder uit te bouwen met zijn zuiderburen.

Er is momenteel een Zuid-Koreaanse delegatie bezig met een tweedaags bezoek aan Noord-Korea. Het doel: praten over een toenadering tussen beide landen. Kim Jong-un ontving eerder nooit afgevaardigden uit het zuiden, dat door het regime officieel nog steeds als vijandelijk beschouwd wordt.

Volgens het Noord-Koreaanse staatsnieuwsagentschap KCNA heeft er een “openhartig gesprek” plaatsgevonden. Er werd overlegd over een mogelijk topbijeenkomst, over het voortzetten van de onderlinge dialoog en over manieren “om de ernstige militaire spanning op het Koreaanse schiereiland te verminderen”.

Enkel in 2000 en 2007 was er al een ontmoeting tussen de toenmalige Zuid-Koreaanse president en Kims vader, Kim Jong-il, elke keer in Pyongyang.

Diner van 4 uur

Tot ieders verbazing zat Kim niet alleen mee aan de onderhandelingstafel, maar dineerde hij ook vier uur lang met de Zuid-Koreanen. “De olympische vlam tussen Noord- en Zuid-Korea is er nog”, stellen heel wat media en opiniemakers. Tijdens de openings- en slotceremonie liepen de twee landen onder één vlag.

Aan de Zuid-Koreaanse kant leidde de Nationale Veiligheidsadviseur van het land, Chung Eui-Yong, de delegatie. Ook Suh Hoon, het hoofd van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst, zat mee aan tafel. Aan de Noord-Koreaanse kant waren ook de vrouw en de zus van Kim Jong-un aanwezig.

“We zullen de wens van president Moon, omtrent het afbouwen van de nucleaire wapens en permanente vrede, overdragen aan Noord-Korea”, zei Chung Eui-yong. “We hopen dat de goede relatie opgebouwd tijdens de Winterspelen doorgezet kan worden.”

Toenadering

Die zus, Kim Yo-jong, woonde de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea bij en leverde toen een brief af aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Die zou een brief terug geschreven hebben aan Kim Jong-un met de uitnodiging om verder te praten.

Kim zou dat volgens verschillende bronnen aanvaard hebben, maar er werd niet officieel over gecommuniceerd. Het is ook nog niet geweten of er effectief een topontmoeting komt tussen Kim Jong-un en Moon.

Meteen naar Washington

De Zuid-Koreanen hopen dat hun noorderbuur uiteindelijk zijn nucleaire programma tijdelijk zal stilleggen of zelfs definitief zal stoppen. Ook daarover is nog niks gepubliceerd.

Na deze gesprekken reist de Zuid-Koreaanse delegatie meteen door naar de Verenigde Staten, hun belangrijkste bondgenoot. Er zal in Washington bijgepraat worden over wat er is gezegd tijdens de ontmoeting.

Lees meer