Dit is hét voordeel van een jongere zus hebben

Is je jongere broer of zus vooral een blijvende herinnering aan de tijd dat je de aandacht van je ouders wél voor jou alleen had? Is je jongere zus toch écht het kakkernestje en mag zij alles veel sneller dan jij, de brave oudste? Wel, gelukkig is er nu ook bewijs dat jongere broertjes en zusjes een nut hebben: je wordt er stukken empathischer van. 

Er bestaan genoeg clichés over de jongste én de oudste zijn in een gezin. De oudste moet altijd het pad effenen, de jongste mag altijd alles en tja, de middelste is goed in compromissen sluiten zeker? Maar voor de oudsten is er nu ook gewoon goed nieuws: de broers en zussen die na jou komen, hebben een positief effect op jou op ten minste één vlak: jij en je hele gezin worden er empathischere mensen van.

Empathischer met een zus

"Hoewel altijd gedacht werd dat ouders en oudere broers en zussen een grotere invloed hadden op het socialisatieproces van de jongere kinderen, maar niet omgekeerd, blijkt nu dat zowel jongere als oudere broers en zussen bijdragen aan een grotere empathie aan beide kanten", zegt coauteur van het wetenschappelijke artikel Marc Jambon, een post-doctoraal medewerker aan de universiteit van Toronto.

We vertalen dat even voor je: dat oudere kinderen een invloed hebben op hun jongere broers en zussen, was al duidelijk, maar omgekeerd helemaal niet. Met het onderzoek van de universiteit is het duidelijk dat dat wel zo is: ook jongere kinderen hebben een invloed op hun oudere broers en zussen. Ze leren elkaar dus empathisch zijn.

Kleine broertjes hebben geen effect

De onderzoeksresultaten toonden een duidelijk verband tussen empathie en een jongere of oudere broer of zus. Toch is er één categorie mensen bij wie die resultaten niet opgaan. Wie als meisje één jongere broer had, kreeg niet die empathische voorsprong. Hoe dat komt? Tja, misschien zijn kleinere broertjes toch écht het irritantste fenomeen ter wereld.

Lees meer