Trump lijkt te moeten inbinden: Witte Huis zwakt staalplan af

Er wordt mogelijk toch een uitzondering gemaakt voor Mexico, Canada en andere landen in het plan voor hoge heffingen op het exporteren van staal en aluminium naar de VS. Dat plan van Donald Trump lokte wereldwijde afkeuring uit en het zorgde ervoor dat Trumps economisch topadviseur opstapte.

Het Witte Huis zegt dat per land wordt bekeken of er uitzonderingen mogelijk zijn. Een dag geleden was de boodschap juist dat er geen enkele uitzondering komt.

De uitzonderingen kunnen variëren van een lager tarief tot een bepaalde periode uitstel voordat de VS de importheffing invoert.

Een van de adviseurs van president Trump zei tegen nieuwszender Fox dat Trump van plan is de twee buurlanden 15 tot 30 dagen uitstel te geven. Canada bijvoorbeeld is de grootste exporteur van staal naar de VS.

Het lijkt er ook op dat de definitieve beslissing of er wel een importheffing wordt ingevoerd, pas later deze week komt. Eerder werd vandaag nog aangehouden als de dag waarop Trump zijn handtekening zou zetten onder het plan. Daarin is sprake van 10% heffing op buitenlands staal en 25% op aluminium.

Het plan leidde tot opschudding, zowel in landen in de internationale staalindustrie, maar ook binnen Trumps eigen Republikeinse partij. Deskundigen vrezen voor een handelsoorlog. Trumps bedoeling is om de binnenlandse staalsector een impuls te geven.

Lees meer