Kim Jong-un en Trump ontmoeten elkaar in mei

Donald Trump en Kim Jong-un zullen elkaar in mei ontmoeten in wat de eerste ontmoeting zal zijn tussen een Noord-Koreaanse en een Amerikaanse leider sinds de Koreaanse oorlog in 1953. Dat heeft een Zuid-Koreaanse delegatie onder leiding van veiligheidsadviseur Chung Eui Yong gezegd bij een persconferentie in het Witte Huis. 

Trump en Kim Jong-un zullen elkaar in mei ontmoeten in wat de eerste ontmoeting zal zijn tussen een Noord-Koreaanse en een Amerikaanse leider sinds de Koreaanse oorlog in 1953. De uitnodiging komt als een totale verrassing, nadat de spanning tussen de VS en Noord-Korea de voorbije maanden hoog was opgelopen. De Verenigde Staten zeiden in januari nog dat een beperkte militaire aanval op Noord-Korea tot de mogelijkheden behoorde. Men wou daarbij vermijden om het Koreaanse schiereiland in een volledige oorlog te storten.

De Noord-Koreaanse leider had in zijn nieuwjaarsspeech nog meegedeeld dat hij op zijn bureau een "nucleaire knop" had laten installeren en niet zou aarzelen die in te drukken als zijn land zou worden aangevallen. De Verenigde Staten zullen "nooit meer in staat zijn een oorlog tegen Noord-Korea te starten", zei Kim Jong-un toen. Zijn land had volgens hem de mogelijkheden met intercontinentale raketten de gehele Verenigde Staten te treffen.