Waarom liegen we zo graag op Twitter?

Uit een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt dat leugens zich zes keer sneller op Twitter verspreiden dan de waarheid. Leugens hebben ook 70% meer kans om geretweet te worden dan de waarheid. En dat ligt niet aan bots.

De onderzoekers bestudeerden

berichten die tussen 2006 en 2017 op Twitter samen zo’n 4,5 miljoen keer door ongeveer 3 miljoen mensen gedeeld werden. De wetenschappers stelden van elk nieuwsbericht vast of het klopte of niet en analyseerden vervolgens de wijze waarop dat nieuws zich verspreid had.

False news zoals de onderzoekers het noemen blijkt zich consistent anders en sneller te verspreiden. “We ontdekten dat leugens zich aanzienlijk verder, sneller, dieper en breder verspreiden dan de waarheid en dat geldt voor alle informatiecategorieën” zegt onderzoeker Sinan Aral.

Leugens hebben 70% meer kans te hebben om geretweet te worden dan verhalen die wel kloppen. En die leugens bleken zich bovendien zo’n zes keer sneller te verspreiden.

Het ligt voor d hand om "bots" of automatische accounts met de vinger te gaan wijzen. Maar dat klopt niet. Toen ze bij MIT alle bots uit hun dataset haalden, bleven de verschillen tussen de wijze waarop onjuiste en juist nieuwsberichten zich verspreiden, bestaan.

Politiek

Hoewel leugens zich in alle categorieën – van politiek tot terrorisme en van wetenschap tot achterklap – aanzienlijk sneller verspreidden dan de waarheid, sprong één nieuwscategorie er toch echt uit. De meeste leugens betroffen politieke kwesties. Bovendien bleek het aantal onjuiste berichten dat op Twitter circuleerde, te pieken tijdens belangrijke momenten, zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Maar waarom delen we dan zo graag die leugens? Dat zou hier aan liggen: op sociale netwerken verkrijgen mensen aandacht door als eerste voorheen onbekende (maar mogelijk onjuiste) informatie te delen. Ze profileren zich zo als als iemand die helemaal op de hoogte is.

Lees meer