Bloeiende economie nefast voor hoge hak

De tijden veranderen. Vestimentaire codes op de werkplek worden soepeler en ook in het gewone leven wordt vrijetijdskledij steeds meer de norm. De das is uit het kantoorbeeld verdwenen en tatoeages zijn overal. Wordt de hoge hak het volgende slachtoffer?

Wie van thuis uit werkt en ook wie naar kantoor gaat is steeds meer op comfort gericht, eerder dan op stijl. Dat heeft gevolgen voor de schoenverkoop. Zo is de verkoop van schoenen met hoge hakken het voorbije jaar in de Verenigde Staten met 12% gedaald. Een derde van het aanbod werd dan ook nog eens met 47% in prijs verlaagd.

Bloeiende economie is slecht voor de hoge hak

De verkoop van schoenen met hoge hielen kreeg het voorbije jaar dus rake klappen. Dat heeft ook te maken met de blakende gezondheid van de Amerikaanse economie. Een studie van IBM die enkele jaren geleden werd gepubliceerd, leerde dat de verkoop van hoge hielen tijdens crisisperiodes stijgt. In 2009, toen de crisis haar hoogtepunt had bereikt, droegen vrouwen schoenen met een hiel die gemiddeld 17,8 cm hoog was. Twee jaar later was die hoogte geslonken tot 5 centimeter.

De uitleg zou de volgende zijn: hoe slechter de economie, hoe meer stress de mensen ondervinden en hoe meer vrouwen hun toevlucht in de mode zoeken als een soort vlucht uit de sombere realiteit.

Anderen zeggen dan weer dat in crisistijd de vrouw verlangt om het probleem zelf aan te pakken en ervoor te zorgen dat haar economische situatie verbetert. Vrouwen erkennen dan dat een aantrekkelijk uiterlijk die taak kan ondersteunen en gaan professionele attractiviteit verkiezen boven romantische aantrekkelijkheid. Een hoge hiel kan daarin helpen.

© Getty Images

Hoe bleef een oncomfortabel modeverschijnsel eeuwenlang zo populair?

Hoewel het de enige soort schoenen is die absoluut niemand comfortabel kan vinden blijven hoge hakken al eeuwenlang populair. Ze kennen dan ook een lange geschiedenis, van mannenschoeisel in de 10e eeuw over uniseks in de 17e eeuw tot exclusief vrouwelijk vandaag.

De hoge hiel diende nooit om mee te wandelen, de bedoeling was net aan de buitenwereld te laten zien dat men iemand was die niet veel moest wandelen.

In het begin enkel voorbestemd voor de mannelijke adel, werden hoge hielen in de 17de eeuw ook onder vrouwen populair. Lodewijk XIV vaardigde in die tijd een decreet uit dat enkel leden van het hof hakken mochten dragen, ook al omdat de hakken hem hielpen groter te lijken dan hij werkelijk was.

Na de Franse Revolutie wilde niemand nog hakken dragen, ze waren het symbool geworden van de oppervlakkigheid en irrationaliteit van de Franse adel. Het is dankzij de opkomst van de fotografie en de pornografie in de 19e eeuw dat ze terug populair werden.

Volgens Elizabeth Semmelhack, die een boek schreef over de geschiedenis van de hoge hielen, droegen pin-ups van bij het begin hoge hielen. Toen tijdens WOII soldaten deze foto’s met mekaar begonnen uit te wisselen werden de hakken al snel een symbool van vrouwelijke erotiek.

Natuurlijk moesten deze pin-up modellen de hakken slechts gedurende enkele minuten dragen om te poseren voor de foto. Niemand beeldde zich toen in dat vrouwen op hakken zouden wandelen, uitgaan of gaan werken. En toch is dat wat er gebeurde, de hoge hiel werd een pijnlijk en provocatief onderdeel van de vrouwenmode. Een onderdeel dat weliswaar niet crisisbestendig is.

© CC0 via Pixabay

Sportschoen is in

Dat de Amerikaanse economie het goed doet en iedereen geld uitgeeft is een feit, maar dat de kledingnormen vervagen blijkt ook uit de verkoop van betere sportkledij. In 2017 werden 37% meer vrijetijds-sportschoenen verkocht dan een jaar eerder.

Lees meer