Tweede wolf in Vlaanderen bevestigd: dier werd aangereden

Al een paar dagen werd een wolf gespot in de regio Dilsen-Stokkem. Experts hadden het over een tweede wolf, zeker toen bleek dat het dier twee schapen had doodgebeten, iets wat de eerste wolf in Vlaanderen, Naya, niet deed. Intussen is er triest nieuws: het dier is gevonden, maar werd aangereden en overleed.

De grote boze wolf bestaat niet meer: dat was duidelijk te merken aan de reacties van natuurverenigingen toen Naya de grens overstak. Na jaren van groenbeheer hebben we weer een echte, eigen wolf. Naya mag dan occasioneel eens een schaap doodbijten, echt gevaarlijk voor mensen is ze niet. En echt spotten lukte ook niet zo goed: ze blijft netjes in natuurgebied en beweegt zich vooral 's nachts.

Aangereden door auto

Maar in de omgeving van Wijchmaal-Peer, Dilsen, Stokkem en Meeswijk lieten verschillende mensen weten dat ze de voorbije week, tussen donderdag en zaterdag, toch écht een wolf hadden gezien. Vervolgens werden op zaterdag twee schapen dood teruggevonden. Eén in Bree en één in Rotem. Volgens experts is het duidelijk dat de dieren zijn gestorven door een aanval door wolven". Dat werd bevestigd: er werd een wolf gevonden in Neeroeteren, maar het dier was al dood, aangereden door een wagen.

"Een mijlpaal voor Vlaanderen", klonk het nochtans optimistisch. Experts hadden aan het patroon van de wolf durven afleiden dat het niet om Naya ging. Zij had wel eens één schaap doodgebeten, maar welkomwolf.be liet aan Het Nieuwsblad weten dat "het doden van schapen niet haar forte was". Twee dode schapen op één nacht, wees dan ook op een andere wolf.

Veilig oversteken

Of de wolf hier op zoek was naar territorium, was nog niet duidelijk. Een andere mogelijkheid was dan ook dat het een reizend dier uit Nederland was. Om meer wolven in Vlaanderen te krijgen, pleitten wolvenexperts al langer voor veilige oversteekplaatsen en ruime domeinen waarin wolven rustig op zoek kunnen naar prooien. Qua prooien zit het best goed in België, maar zoals de wolf in Neeroeteren mocht ondervinden, veilig van bos naar bos lopen, is niet evident.

Of dit ook de wolf is die de twee schapen doodbeet, is niet honderd procent zeker.

Lees meer