Zwitserland implementeert technologie tegen botsingen tussen drones en vliegtuigen

De Zwitserse luchtvaart implementeert een verkeerscontrole die kan terugvallen op een nieuw systeem dat mogelijke botsingen van drones met vliegtuigen of helikopters moet voorkomen. Skyguide, verantwoordelijk voor de trafiekcontrole in het Zwitserse luchtruim, heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amerikaanse concern AirMap.

Met de nieuwe toepassing realiseert Zwitserland een Europese primeur en bevestigt het land tevens zijn leidinggevende positie in de onbemande luchtvaart. Drones voor de particuliere markt worden weliswaar vooral in China geproduceerd, maar de markt voor commerciƫle toepassingen en controlesystemen wordt door Zwitserland gedomineerd.

Realtime alarm

Het systeem dat Skyguide in samenwerking met AirMap ontwikkelt, zou op termijn het hele Zwitserse luchtruim moeten dekken. Gehoopt wordt dat een systeem voor de verkeersgeleiding van drones tegen volgend jaar volledig operationeel zal zijn. Bedoeling is dat de gebruikers van drones zich in een gegevensbank, gebaseerd op het blockchain-platform, registreren.

Tevens wordt voor de piloten van drones een alarmsysteem uitgebouwd om potentieel gevaar in realtime te melden. De verkeerscontrole zal tegelijkertijd met telemetrie worden uitgerust, terwijl de piloten van de drones communicatiemiddelen ter beschikking krijgen om contact met de verantwoordelijken voor hun luchtruim te onderhouden.

Sensoren

Tevens werd bekend dat de Zwitserse onderneming InVoli erin geslaagd is bij een aantal investeerders een kapitaal van 0,5 miljoen euro op te halen. Het bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waarbij kleine antennes op de grond de bewegingen in het luchtruim kunnen observeren.

Op die manier kunnen de operatoren op het controlepaneel van het onbemand vliegtuig of op het scherm van hun smartphone of laptop de actuele activiteit in de omgeving volgen. Dankzij de bijkomende financiering is InVoli naar eigen zeggen in staat om zijn experimentele fase af te sluiten en naar een commerciƫle toepassing over te stappen.

InVoli merkt verder nog op dat zijn systeem bijzonder complementair zou kunnen werken met de technologie die Skyguide wil implementeren. Een akkoord over een eventuele samenwerking is echter nog niet ondertekend.

In Zwitserland zijn op de markt van de drones inmiddels al meer dan zeventig ondernemingen operationeel.

Lees meer