Netflix koopt met 'Tabula Rasa' weer een Vlaamse reeks, maar waarom is dat groot nieuws?

Met 'Tabula Rasa' komt er opnieuw een Vlaamse reeks tussen de immense producties van Netflix te staan. Na 'Beau Séjour' is het de tweede grote Vlaamse reeks die de streamingdienst aan hun collectie toevoegt op korte tijd. Maar reden om feesten is dat niet. Of het zou het alleszins niet mogen zijn. Met de vele kwaliteitsvolle series en films die we in Vlaanderen produceren, zou dit helemaal geen groot nieuws mogen zijn.

Een serie kan het bij ons zo goed doen, toch blijft een verkoop aan een buitenlandse zender een soort kwaliteitsstempel. "Hebben ze de serie ook gekocht in Duitsland? Dan moet het zeker een goede serie zijn!" Met de recente wildgroei aan streamingdiensten volgepropt met geniale series komt daar nog een gradatie bij. Als een van de grote spelers daar je serie opkoopt, dan pas heb je het echt gemaakt. Daarom is het ook nu weer groot nieuws, want Tabula Rasa is opgepikt door Netflix. Dat moet gevierd worden!

Beau Séjour

Laten we eerlijk zijn. Echt onverwacht is dit niet. Na het succes van Beau Séjour pikte Netflix de serie op. En aangezien Tabula Rasa de gedoodverfde opvolger was, kon ook die show niet achterblijven. Het is het soort intelligente, mooi gekruide en gestileerde serie waar Netflix van houdt. Dat de streamingdienst de serie nu ook wereldwijd gaat uitzenden, zou dan ook niet mogen verrassen. Maar toch is het opmerkelijk. Want het gebeurt niet vaak dat Netflix naar ons land kijkt voor content. En dat is eigenlijk een schande. Want op Beau Séjour, Code 37, co-productie The Team en nu Tabula Rasa na, heerst er momenteel Vlaamse bloedarmoede op Netflix.

Verdienden Callboys, Cordon, Bevergem, Eigen Kweek, Amigo's, Den Elfde van den Elfde, Generatie B, Als De Dijken Breken, ... niet dezelfde toeters en bellen? En wat dan van oudere pareltjes zoals Van Vlees en Bloed, De Matroesjka's, Het Eiland, Met Man en Macht, Quiz Me Quick en Clan? Om er maar een paar te noemen ...

De normaalste zaak van de wereld

De Vlaamse televisie bevindt zich in een golden age waar andere landen jaloers op mogen zijn (en wij terecht fier). Dat Netflix een Vlaamse serie aan zijn (toegegeven al indrukwekkend) lijstje toevoegt, zou dan ook geen groot nieuws mogen zijn maar juist de normaalste zaak van de wereld.

Lees meer