Afrikaanse ezelspopulatie slachtoffer van Chinese geneeskunde

Op het Afrikaanse continent worden ezels door de bevolking nog steeds massaal als een echt werkdier ingezet. Steeds vaker worden de dieren echter door handelaars opgekocht om naar China te worden uitgevoerd. In de Chinese traditionele geneeswijze wordt immers gebruik gemaakt van ejiao, een gelatine die geproduceerd wordt op basis van ezelshuiden. Bovendien wordt het vlees van de ezel door de Chinese bevolking als een culinaire delicatesse bestempeld.

Inmiddels wordt door diverse organisaties gewaarschuwd dat in verscheidene Afrikaanse landen een mogelijk tekort aan ezels dreigt. Een aantal Afrikaanse landen heeft de export van ezels dan ook inmiddels verboden.


Aantrekkelijk

“In Mogotio, een dorp in Kenia, worden in het lokale slachthuis honderden ezels per dag verwerkt om aan de Chinese vraag te kunnen voldoen,” meldt het magazine The Economist. “Het slachthuis is inmiddels twee jaar actief en biedt aan ongeveer vierhonderd mensen een baan aan, die volgens lokale normen zelfs een uitstekend salaris van 200 dollar per maand oplevert."

"Bovendien worden aan lokale eigenaars van ezels ook aantrekkelijke prijzen geboden voor de verkoop van hun dieren. Op sommige locaties zou tot meer dan 200 dollar voor een dier worden betaald. Het is voor velen bijzonder moeilijk om dergelijke voorstellen af te wijzen.”

“De Chinese interesse in de Afrikaanse ezel lijkt dan ook een positieve impact te hebben op de lokale bevolking,” erkent The Economist. “Toch wordt door verschillende partijen gewaarschuwd voor negatieve consequenties."

Diefstallen

Onder meer de Britse Society for the Protection of Animals Abroad wijst erop dat de lokale bevolking door de verkoop van zijn lastdieren uiteindelijk ook afstand moet doen van een belangrijk werkinstrument. Op die manier verkopen de Afrikanen volgens de organisatie ook een deel van de middelen die hun inkomen moeten helpen verzekeren, waardoor op termijn het risico op armoede nog verder oploopt.

“Men moet daarbij ook rekening houden met het feit dat de reproductie bij de ezel bijzonder traag verloopt,” aldus nog The Economist. “Een snelle vervanging van een verkocht exemplaar is dan ook vaak niet evident.”

De Britse organisatie Donkey Sanctuary waarschuwt dat niet alleen de ezelspopulatie in een aantal Afrikaanse landen daalt, maar ook wordt gewezen op mogelijke mishandeling van de dieren. "Bovendien zou de handel de diefstal van ezels in de hand kunnen werken," wordt er aangevoerd.

Lees meer