Afrikaanse ezelspopulatie slachtoffer van Chinese geneeskunde

Op het Afrikaanse continent worden ezels door de bevolking nog steeds massaal als een echt werkdier ingezet. Steeds vaker worden de dieren echter door handelaars opgekocht om naar China te worden uitgevoerd. In de Chinese traditionele geneeswijze wordt immers gebruik gemaakt van ejiao, een gelatine die geproduceerd wordt op basis van ezelshuiden. Bovendien wordt het vlees van de ezel door de Chinese bevolking als een culinaire delicatesse bestempeld.

In verscheidene Afrikaanse landen dreigt een mogelijk tekort aan ezels. Daarom hebben enkele Afrikaanse landen de export van ezels inmiddels verboden.

Aantrekkelijk

The Economist meldt dat in Mogotio, een dorp in Kenia, honderden ezels per dag geslacht worden. En dat enkel om aan de Chinese vraag te voldoen. Het slachthuis, dat twee jaar actief is, biedt aan vierhonder mensen een job en levert hen zelfs een mooi salaris op van 200 dollar per maand.

Ook de lokale eigenaars van ezels krijgen aantrekkelijke prijzen voor hun dieren geboden. Sommige zouden zelfs meer dan 200 euro per dier betalen en dan is het voor de handelaars heel moeilijk om zo'n voorstel af te wijzen. De Chinese interesse in de Afrikaanse ezels lijkt de lokale bevolking dan ook ten goede te komen maar enkele partijen wijzen ook op de negatieve consequenties.

Diefstallen

Door de verkoop van de ezels doen de Afrikanen volgens de Britse Society for the Protection of Animals Abroad ook afstand van een belangrijk werkinstrument. En dat werkinstrument helpt net een deel van hun inkomen te verzekeren waardoor het risico op armoede nu nog verder oploopt.

Daarbij komt ook nog dat de reproductie van ezels heel erg traag loopt en dat een verkocht exemplaar dus niet meteen vervangen wordt door een nieuw leven.

Lees meer