Hoe slecht is de straling van je smartphone nu echt?

Wanneer je (groot)ouders zeggen dat de stralen van je smartphone schadelijk is, dan negeer je dat waarschijnlijk en rol je eens met je ogen. Uit twee nieuwe onderzoeken blijkt nu dat deze straling inderdaad minder schadelijk is dan iedereen denkt. Maar slapen naast je gsm doe je toch beter niet ...

Het Amerikaanse National Toxicology Program (NTP) voerde twee overheidsonderzoeken uit. De resultaten tonen aan dat het risico van de straling heel klein is. Toch zou een hoge mate van blootstelling schadelijke gevolgen kunnen hebben. Dat zegt PhoneArena.

Bestraalde muizen

In de laboratoria waren er twee groepen muizen: de ene groep werd blootgesteld aan radiofrequentiestralingen, welke door onze smartphones en onze microgolfovens worden geproduceerd. De andere groep, de zogenaamde controlegroep, werd niet blootgesteld aan de stralen.

De resultaten tonen aan dat de groep bestraalde muizen even gezond waren als de controlegroep. Sommige muizen uit de eerste groep leefden zelfs langer dan de niet-bestraalde muizen.

"Als er een risico is, dan is het klein", besluit onderzoeker John Bucher. Ook het National Cancer Institute zegt dat er geen verband is tussen de blootstelling aan stralen en de ontwikkeling van kankercellen.

Hoge mate van blootstelling

Toch zegt Bucher dat een overmatige blootstelling aan de straling schadelijke gevolgen kan hebben. Hij stelt gebruikers voor om niet de hele dag met hun gsm aan hun oor rond te lopen. De straling wordt namelijk dramatisch verminderd als je je toestel wat verder van je lichaam verwijdert.

Handsfree bellen wordt dus aangeraden. Daarnaast is je smartphone gebruiken als wekker ook niet zo'n goed idee. Haal die antieke wekker dus maar boven!

Lees meer