Venezolaanse winkels worstelen met gigantische prijsstijgingen

De voorbije twaalf maanden zijn de winkelprijzen in Venezuela maanden met 6.147 procent gestegen. Dat staat in een rapport dat door de Nationale Assemblee, die door de oppositie wordt geleid, werd gepubliceerd. Alleen al tijdens de maand februari moest een inflatie van 80 procent worden gemeld.

Die cijfers tonen aan hoe zwaar Venezuela zich in een economische crisis bevindt en de inwoners de noodzakelijke voedingsproducten of geneesmiddelen niet meer kunnen kopen of zelfs vinden.

Desastreus beleid

Als het zo verder gaat met de prijsstijgingen, dan zal er dit jaar een inflatie zijn van 131.985 procent. Volgens critici is dat te wijten aan de strenge valuta-maatregelen die Hugo Chavez vijftien jaar geleden invoerde. Het voorbije jaar alleen al verloor de Venezolaanse bolivar maar liefst 98 procent van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarmee zakt het Venezolaanse minimumloon tot een paar Amerikaanse dollar per maand.

De problemen zouden het gevolg zijn van een economische oorlog tegen het land door de oppositie, met hulp van de Verenigde Staten. Zij worden namelijk als absolute aartsvijand van Venezuela gezien.

Betaalproblemen

Met de crisis zitten ook enkele lokale retailers in de problemen. Door de gigantische inflatie zijn de prijzen zo hoog opgelopen dat de betaalkassa's de lange getallen niet meer aankunnen en er zijn zelfs bepaalde producten gewoon niet meer te verkrijgen.

Die lange getallen zijn prijzen zoals 1.480.000 bolivar voor een kilogram ham. Die bedragen zijn gewoon te hoog voor afrekeningen te maken. Om toch te kunnen afrekenen worden de aankopen dan in verschillende transacties opgedeeld maar het enige wat het probleem effectief kan oplossen in een aanpassing van de waarde van de nationale munt.

Al zou dat ook slechts een tijdelijke oplossing zijn aangezien tien jaar geleden ook al eens geknipt werd in de waarde waardoor drie nullen geschrapt konden worden. Maar dat hielp dus niet voor lange tijd aangezien de regering opnieuw heel veel geld begon te drukken om investeringen te financieren. Zo werd de inflatie alleen maar verder aangewakkerd.

Lees meer