Beroemde cava van Freixenet valt in handen van de Duitsers

Freixenet is een merk van cava dat we ook in onze supermarkten vlot kunnen vinden. Hoewel de beroemde cava uit Catalonië afkomstig is, valt het familiebedrijf nu in Duitse handen. De Groep Dr. Oetker betaalt zo'n 220 miljoen euro voor 50,7 procent van de aandelen van Freixenet.

De onderhandelingen hebben ruim 2 jaar aangesleept. Eerst was zelfs sprake van een vijandige overname. Freixenet is eigendom van drie families: de Ferrers, die 42% van de aandelen in bezit hebben en de Ferrer-Hevia’s en Bonets, die elk 29% in handen hebben.

De Duitsers hadden eerst een akkoord met de Ferrer-Hevia’s voor 29% van de aandelen en nog eens voor 14,5% aandelen van een aantal familieleden van het geslacht Bonet. Binnen deze familie moesten ze nog eens voldoende aandelen in handen krijgen om de kaap van de 50% te ronden. De Ferrers daarentegen wilden oorspronkelijk van geen overname weten.

Henkell

Uiteindelijk beslisten zowel de Hevia’s als de drie takken van de familie Bonet om op het bod van Henkell in te gaan. Henkell is een onderdeel van de Groep Dr. Oetker. José Ferrer, de hoofdaandeelhouder met 42% van het kapitaal en José Luis Bonet (links op de foto met de Spaanse koning Felipe), de huidige voorzitter van de raad van bestuur van Freixenet, die tevens voorzitter is van de Spaanse Kamer van Koophandel, verkopen hun aandelen niet. Wel hebben ze een akkoord om hun aandelen op een later tijdstip alsnog tegen een vastgestelde prijs te verkopen.

Henkell & Co. is marktleider in de productie van de Duitse bubbelwijn Sekt en heeft een omzet van om en bij de 700 miljoen euro, bijna 200 miljoen meer dan Freixenet, dat in 2016 een omzet van 529 miljoen euro realiseerde. Het bedrijf zag zich tijdens de Spaanse crisis verplicht naar Europa, de VS en het Verre Oosten te trekken om zijn omzet op peil te houden en deed dat met succes.

Catalaanse kwestie

Henkell waardeert Freixenet met het bod op iets minder dan 440 miljoen. Dat is 60 miljoen minder dan een oorspronkelijk bod van 500 miljoen euro. De daling zou te maken hebben met de waardering van een reeks activa van de Catalaanse cavaproducent, maar ook met de politieke onzekerheid in de Spaanse deelstaat. Dat Catalonië een onderdeel van de EU blijft is een absolute vereiste voor de Duitsers. Freixenet exporteert niet minder dan 80% van zijn productie naar 140 landen wereldwijd.

Bonet sprak zich altijd uit tegen de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring. Dat leverde hem krediet op in de rest van Spanje, maar Catalaanse separatisten riepen later op tot een boycot van Freixenet. Meer dan 3.000 bedrijven hebben vanwege de onduidelijke situatie in Catalonië ondertussen de deelstaat verlaten.

Lees meer