Beroemde cava van Freixenet valt in handen van de Duitsers

Freixenet is een merk van cava dat we ook in onze supermarkten vlot kunnen vinden. Hoewel de beroemde cava uit Catalonië afkomstig is, valt het familiebedrijf nu in Duitse handen. De Groep Dr. Oetker betaalt zo'n 220 miljoen euro voor 50,7 procent van de aandelen van Freixenet.

Na twee jaar van onderhandelingen wordt Freixenet overgenomen door Henkell, een onderdeel van de Groep Dr. Oetker. Het bedrijf is marktleider in de productie van de Duitse bubbelwijn Sekt. Henkell & Co. heeft een omzet van 700 miljoen euro. Tijdens de Spaanse crisis zag het bedrijf geen andere uitweg dan te verhuizen naar Europa, de VS en het Verre Oosten.

Henkell accepteerde het bod van iets minder dan 440 miljoen euro, wat minder is dan het oorspronkelijke bod: 500 miljoen euro. Dat heeft te maken met de Catalaanse kwestie, zowel de waardering van een reeks activa van de Catalaanse cavaproducent als de Catalaanse politieke onzekerheid. Freixenet exporteert minstens 80 procent van zijn productie naar 140 landen wereldwijd.

Lees meer