Mensen in relaties wegen meer dan singles (maar er is ook een voordeel)

Heb je een relatie? Dan is de kans groter dat al die avondjes samen voor de tv resulteren in een paar extra kilo's op de weegschaal. Want mensen in een relatie wegen meer, hoewel ze eigenlijk een gezondere levensstijl hebben, is de conclusie van een groot onderzoek. 

Samen koken, samen naar de supermarkt en samen naar Netflix kijken: koppels hebben een gezondere levensstijl dan singles, is de conclusie van een onderzoek in Queensland, Australië. Daar onderzocht Stefanie Schoeppe, meer dan 50.000 mensen. Ze keek naar hoe ze hun leven leidden en legde de link met hun relationele status.

Netflix en chill?

Conclusie: koppels eten meer groenten en fruit en ze eten bijgevolg ook minder fast food. Wie samen is met iemand anders, drinkt ook minder alcohol en rookt minder sigaretten. De beloning voor dit goede gedrag is, bizar genoeg, extra kilo's. Want koppels wegen gemiddeld meer dan singles. Je zou denken dat de oorzaak ligt bij meer op de zetel hangen, maar niets is waar.

Schoeppe vergeleek namelijk ook het aantal minuten per dag dat de twee groepen bewogen, en dat is opvallend gelijklopend. Een relatie zorgt er dus niet voor dat je meer in de zetel hangt of net meer gaat fitnessen. We zoeken dan ook iemand die een beetje bij onze levensstijl past.

Overschot

De onderzoekster denkt dat, wie al in een relatie zit, niet meer de nood voelt om zichzelf te bewijzen naar de andere. Met andere woorden: je hebt de vis al aan de haak geslagen en dus doet het er niet meer zo veel toe hoe veel vet en suiker je eet. Een andere suggestie van Schoeppe is dat koppels met kinderen ook wel eens meesnacken met de jongsten. Overschotjes opeten of de rest van de koekjes meesmokkelen zou dus de oorzaak zijn van de extra kilo's. Maar hé, je partner heeft het ook. Geen probleem, dus.

Lees meer