Uitgemergelde dieren in Venezolaanse dierentuinen moeten dringend gered worden, maar overheid weigert hulp

Er moet een luchtbrug worden ingezet om de dieren uit Venezolaanse dierentuinen te kunnen evacueren en van een zekere dood te redden. Dat hebben een aantal dierenactivisten gezegd. Gehoopt wordt de dieren met vrachtvliegtuigen in Venezuela te kunnen ophalen en in nationale parken elders in de wereld te kunnen onderbrengen. De Venezolaanse overheid lijkt de evacuatie van zijn dierentuinen echter niet te zullen toelaten.

Venezuela heeft al enkele jaren met een zware economische crisis te maken. Onder andere is er een behoorlijk tekort aan voedingsproducten en geneesmiddelen. De crisis treft ook de Venezolaanse dierentuinen en zij beschikken niet meer over voldoende middelen.

Uitgemergeld

Vorig jaar gingen er al beelden rond van de magere olifant Ruperta en ondertussen zijn er ook foto's van graatmagere leeuwen en poema's verspreid. Er gaan zelfs verhalen rond dat de grotere dieren gevoed worden met kleinere, minder waardevolle, dieren uit de zoo. Volgens acteur-dierenactivist Raul Julia-Levy is er geen andere plek waar dieren zwaarder te lijden hebben dan in Venezuela.

Dierentuinen gesloten voor publiek

De dierentuin van Maracaibo, ooit een belangrijke toeristische attractie, is de tweede grootste dierentuin van het land maar ondervindt de grootste problemen. Daarom werd de dierentuin een tijd geleden reeds gesloten voor het publiek. Toch kon journalist Lenin Danieri in de dierentuin binnensluipen en wat hij daar zag was onvoorstelbaar. In de dierentuin, die volledig vervuild en vervallen is, zijn er bijna geen dieren meer aan te treffen. Sommige dieren werden gevoed aan andere en ook de hongerige lokale bevolking zou dieren komen stelen zijn.

"Moeilijk hulp te organiseren"

Volgens de Amerikaanse krant Miami Herald is het echter wel moeilijk om hulp te organiseren aangezien er geen hongersnood bij de bevolking is en er dus bijgevolg ook geen humanitaire hulp komt.

Tegenwerking voor Venezolaanse autoriteiten

De Venezolaanse autoriteiten zouden daarnaast allesbehalve meewerken om de situatie op te lossen. Een honderdtal dieren zou zeer dringend moeten geëvacueerd worden maar de autoriteiten willen voorlopig dus niet mee.

Lees meer