Trump zorgt elke dag voor chaos, maar de Amerikaanse economie houdt gemakkelijk stand

Zelden kende het Witte Huis meer chaos dan vandaag. Trumps dagelijkse stortvloed aan controversiële Twitter-berichten die hem van crisis naar crisis begeleiden, de veelvuldige ontslagen en vrijwillige vertrekken onder zijn ministers (Gary Cohn en Rex Tillerson op de foto boven) en naaste medewerkers, de dreiging van een handelsoorlog met China, een Rusland-onderzoek waaraan geen einde lijkt te komen... Maar dit alles lijkt geen enkele impact te hebben op de Amerikaanse economie.

Integendeel, volgens een index van de National Federation of Independent Business (NFIB) staat het vertrouwen van de Amerikaanse kmo-leiders in de economie op het hoogste niveau sinds 1983. Dat is de op één na beste score in de laatste 45 jaar. Ze maken zich enkel zorgen over het gebrek aan voldoende gekwalificeerd personeel. Toch draait de economie als een ‘supertanker’, zegt Jason Furman van de Harvard Kennedy School.

Groeiende economie

Tijdens het presidentschap van Bill Clinton werd hij in 1999 van meineed beschuldigd in de zaak Lewinsky. Verbazingwekkend groeide de economie dan tegen minimum drie procent per kwartaal en bleven de aandelenmarkten stijgen. Ook toen Obama president was, werden jaarlijks meer nieuwe jobs gecreëerd dan in Trumps eerste jaar. Enkel de handelsoorlog lijkt een bedreiging te zijn voor de economie. Trump zou ten laatste einde maart nieuwe maatregelen aankondigen.

© EPA

Lees meer