Trump zorgt elke dag voor chaos, maar de Amerikaanse economie houdt gemakkelijk stand

Zelden kende het Witte Huis meer chaos dan vandaag. Trumps dagelijkse stortvloed aan controversiële Twitter-berichten die hem van crisis naar crisis begeleiden, de veelvuldige ontslagen en vrijwillige vertrekken onder zijn ministers (Gary Cohn en Rex Tillerson op de foto boven) en naaste medewerkers, de dreiging van een handelsoorlog met China, een Rusland-onderzoek waaraan geen einde lijkt te komen... Maar dit alles lijkt geen enkele impact te hebben op de Amerikaanse economie.

Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau sinds 1983

Het vertrouwen van Amerikaanse kmo-leiders in de economie bevindt zich volgens een index van de National Federation of Independent Business (NFIB) op het hoogste niveau sinds 1983, de op één na beste score in de voorbije 45 jaar. De grootste bekommernis van deze bedrijfsleiders is of ze voldoende gekwalificeerd personeel zullen kunnen vinden om de vele bestellingen die ze krijgen tot een goed einde te brengen. Volgens Bill Dunkelberg, de chief economist van de NFIB ‘doen bedrijfsleiders gewoon alsof die politieke risico’s niet bestaan.”

Economie loopt als een ... supertanker

Een stelling die in de Financial Times wordt ondersteund door Jason Furman van de Harvard Kennedy School. De chaos in het Witte Huis heeft volgens hem amper invloed op ‘een economie die raast als een supertanker’. “Niemand die een zakelijke beslissing moet nemen of een aankoop overweegt laat zich leiden door wat in 1600 Pennsylvania Avenue NW in Washington DC gaande is.”

Dat was in het verleden niet anders. Toen Bill Clinton in 1999 van meineed werd beschuldigd in de zaak Lewinsky groeide de economie tegen minimum 3% per kwartaal en bleven de aandelenmarkten stijgen tot de dotcombubbel barstte.

© EPA

Obama zette herstel in

Ook tijdens Obama’s tweede ambtstermijn werden elk jaar opnieuw meer nieuwe jobs gecreëerd dan in Trumps eerste jaar. “De fundamenten van deze economie waren stevig vooraleer Trump het Witte Huis betrad en ze blijven dat tot op vandaag,” zegt Chris Van Hollen, een senator uit Maryland, in dezelfde krant. Tel daarbij het globale herstel van de economie, de door de administratie Trump doorgevoerde belastingverlagingen en de-regulering, het consumentenvertrouwen dat de voorbije 17 jaar nooit hoger was en je krijgt inderdaad een nauwelijks te stoppen supertanker.

Een donderwolk boven de economie

De enige onweerswolk die zich boven Washington dreigt vast te zetten is die van een handelsoorlog. Thomas Donohue, de voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, waarschuwde deze week nog voor “miljarden dollars aan heffingen op Chinese producten die de spaarcenten van de Amerikanen in gevaar kunnen brengen en een destructieve handelsoorlog in gang kunnen zetten die de economie kan ondermijnen.” Trump zou ten laatste einde maart nieuwe maatregelen aankondigen.

In de staalsector wordt trouwens al gewag gemaakt van stijgende prijzen, maar voorlopig blijft het optimisme onaangetast. Niets lijkt de economie vandaag te kunnen bedreigen.

© EPA

Lees meer