Trumps antwoord op drugsepidemie: een vaccin tegen verslaving

Donald Trump wil geld beschikbaar stellen voor onderzoek naar een vaccin tegen drugsverslaving. Naast het invoeren van de doodstraf voor dealers en het bouwen van zijn muur aan de grens met Mexico is dat in grote lijnen hoe hij de ergste drugsepidemie die de VS ooit trof, wil aanpakken.

In een toespraak in New Hampshire stelde Trump de Amerikanen gerust: "Ik vertel u dat de gesel van drugsverslaving in Amerika zal stoppen", zei Trump in de stad Manchester.

De VS gaat momenteel door de ergste drugsepidemie die het land ooit meemaakte. (Lees: De United States of Junkies: elke 8 minuten sterft een Amerikaan door een overdosis nu). De president kreeg veel kritiek omdat hij een half jaar geleden weliswaar een 'noodtoestand voor de volksgezondheid' uitriep, maar niet met een concreet plan van aanpak kwam, laat staan met geld daarvoor. In New Hampshire, een staat waar het verslavingsprobleem nog groter is dan elders, werd Trump (een klein beetje) concreter.

Belangrijke punten van zijn aanpak waren al uitgelekt. Zo vindt Trump dat handelaren in illegale pijnstillers (zoals heroïne) de doodstraf moeten kunnen krijgen. Hij verwees naar landen die 'zero tolerance' hebben voor drugshandelaren, overigens zonder die landen bij naam te noemen, en zei dat die geen drugsprobleem meer hebben.

Doodstraf werkt niet

Dat blijkt overigens onzin te zijn. Er is totaal een data die die uitspraak van Trump ondersteunt. Singapore, één van die landen, en eentje waar Trump wel eens naar refereert, publiceert gewoon geen betrouwbare cijfers, maar uit verslagen van de politie daar valt wel af te leiden dat ze niet minder maar meer drugs in beslag heeft genomen de jongste jaren.

De VS zou zich dan overigens toevoegen aan een illuster lijstje van landen waar er wel nog effectief wordt geëxecuteerd voor drugsfeiten: Iran, Saoedi-Arabië, China, Singapore en Indonesië.

Trump erkende wel dat de doodstraf voor drugshandel mogelijk niet haalbaar is: "Misschien is ons land daar niet klaar voor." Hij wil verder alles in het werk stellen om te voorkomen dat drugs de VS binnenkomen. Dat moet dan volgens hem opgelost worden door het bouwen van zijn muur aan de grens met Mexico. Uiteindelijk zullen ook de Democraten een muur langs de grens met Mexico willen, voorspelde hij.

Naar schatting 2,6 miljoen Amerikanen zijn aan zware pijnstillers verslaafd. En omdat opiaten duur zijn, stappen veel gebruikers over op het goedkopere, maar illegale heroïne. Om dat tij te keren, wil Trump de voorlichting verbeteren en het voorschrijfgedrag van artsen beperken. Binnen drie jaar moet het aantal recepten met een derde zijn afgenomen, zei Trump.

Vaccin

En verder zet hij dus in op anti-medicatie. Nu al worden veel levens gered met naloxon of narcan, een middel dat het effect van een overdosis pijnstillers tegengaat. Dat middel moet overal beschikbaar zijn, zegt Trump.

Verder vindt hij dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar nieuwe middelen. In december werd bekend dat wetenschappers een vaccin hebben ontwikkeld dat heroïneverslaving bij muizen en ratten tegengaat. Antilichamen in het vaccin voorkomen dat er een euforisch effect optreedt.

Trump wil stimuleren dat het vaccin ook voor mensen beschikbaar komt, al zal dat volgens deskundigen nog lang duren. Hoeveel geld de president in het onderzoek wil steken, is nog niet duidelijk.

Het vaccin in kwestie waar Trump naar alludeert werd in december voorgesteld door researchers van het Walter Reed Army Institute of Research. Het is nog maar de vraag of het werkt op mensen. Bovendien werkt het slechts een korte tijd en zijn er herhaaldelijke herinentingen nodig.

Trouwens, zo'n vaccin zou sowieso vrijwillig zijn. Trump is erg gekant tegen verplicht vaccineren. (Lees: Van kwaad naar erger: Trump wil nu ook anti-vaxxer-pipo Robert F. Kennedy Jr benoemen)

Lees meer