Tragisch einde voor noordelijke witte neushoorn? Laatste mannetje is nu dood

Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde, is gestorven. Het voortbestaan van de diersoort hangt daarmee aan een zijden draadje en is nu geheel afhankelijk geworden van reageerbuisbevruchting bij een andere neushoornsoort. Want de twee nog resterende vrouwtjes zijn te oud om nog te kunnen bevallen.

De 45-jarige neushoorn Sudan werd behandeld aan ouderdomskwalen maar zijn situatie verslechterde deze week sterk. Sudan kon de laatste 24 uur niet meer op zijn poten staan. Een dierenarts besloot daarom hem uit zijn lijden te verlossen en een einde te maken aan zijn leven.

Sudan verbleef zijn laatste jaren onder strikte bewaking in Ol Pejeta, een privénatuurgebied. Met zijn dood is het einde van het bestaan van de diersoort in zicht. Want nu Sudan niet meer leeft, zijn er nog maar twee noordelijke witte neushoorns over: Sudans dochter Najin en haar dochter Fatu. Beide dieren leven in Ol Pejeta.

De gezondheid van de neushoorn ging de laatste tijd hard achteruit. Eind vorig jaar kampte hij met een zware infectie aan zijn achterbeen, terwijl begin deze maand een nog diepere infectie werd ontdekt.

In een laatste poging het diersoort niet te laten uitsterven, stelden wetenschappers alles in het werk om ervoor te zorgen dat Sudan zich alsnog ging voortplanten.

Tinder

Een jaar geleden maakten medewerkers van Ol Pejeta zelfs een Tinderprofiel voor Sudan aan. De natuurbeschermers van Ol Pejeta hoopten met de actie genoeg geld op te halen voor de 9 miljoen euro kostende vruchtbaarheidsbehandeling. Maar de twee vrouwtjes Najin en Fatu bleken te oud voor voortplanting.

De noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) is een van de twee ondersoorten van de witte neushoorn. In 2005 werden nog vier dieren waargenomen in het Nationaal park Garamba in de Democratische Republiek Congo. Sinds 2006 werden in het wild geen waarnemingen meer gedaan.

In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw reduceerden stropers de populatie noordelijke witte neushoorns van 500 naar slechts 15. Vanaf begin jaren 90 tot 2003 herstelde de populatie zich tot meer dan 32 neushoorns. Sinds het midden van 2003 is het stropen echter weer toegenomen en zijn de laatst waargenomen dieren intussen ook gestorven.

Van acht naar twee

Acht noordelijke witte neushoorns bevonden zich tot 2009 in gevangenschap in twee zoölogische instituten: zes in de Zoo Dvůr Králové in Tsjechië en twee in het San Diego Wild Animal Park in de Verenigde Staten. Eerder leefden er drie noordelijke witte neushoorns in het San Diego Wild Animal Park, maar op 30 mei 2007 overleed de neushoorn Nadi, vermoedelijk door ouderdom.

De noordelijke witte neushoorn plant zich niet goed voort in gevangenschap. In 2000 werd na bijna twee decennia weer een kalf geboren in Dvůr Králové. In december 2009 werden 4 neushoorns (2 wijfjes en 2 mannetjes) uit deze zoo overgevlogen naar Nairobi, waarna ze in een Keniaans wildreservaat werden uitgezet.

Door de dood van de 39-jarige Nesari in 2011, de 34-jarige Suni in oktober 2014 en de 44-jarige Angalifu op 14 december 2014 bleven er wereldwijd nog maar vijf soortgenoten over: 1 in San Diego wild Animal Park, 1 in de Tsjechische Zoo Dvůr Králové en 3 in Ol Pejeta Conservatory, een reservaat in Kenia. In juli 2015 stierf het laatste exemplaar van Zoo Dvůr Králové, en in november 2015 stierf de laatste neushoorn van het San Diego Wild Animal Park.

Toch nog kansje?

Hierdoor bleven er nog slechts 3 exemplaren over. En nu dus nog twee. Wetenschappers willen het sperma van Sudan gebruiken om een eicel van de twee laatste overgebleven vrouwelijke noordelijke witte neushoorn te bevruchten. De bevruchte eicel moet vervolgens in een zuidelijke witte neushoorn worden ingebracht.

Vanwege hun leeftijd kunnen Sudan en de twee vrouwelijke noordelijke witte neushoorns in het natuurreservaat, ook de laatste op aarde, geen jongen meer krijgen. De zuidelijke witte neushoorns komen veel meer voor.

Lees meer