Studie zegt dat Belgische F-16’s langer meekunnen dan verwacht: premier Michel laat onderzoek uitvoeren binnen Defensie

Uit een studie van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin, in opdracht van de Belgische Defensie, blijkt dat de Belgische F-16-vliegtuigen zo’n zes jaar langer in dienst zouden kunnen blijven zonder veel extra kosten. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft op Radio 1 gezegd dat hij niets wist van het bewuste rapport dat van begin 2017 dateert. “Als het klopt wat in het bewuste rapport zou staan, dan moeten we alle pistes open houden", zegt de minister. Premier Charles Michel (MR) bestelt een onderzoek binnen de Belgische Defensie.

De federale regering besliste in 2015 om Belgische F-16’s te vervangen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ging ervan uit dat de gevechtsvliegtuigen tussen 2023 en 2028 versleten en onbruikbaar zouden zijn. Maar dat spreekt een rapport van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin nu tegen.

De woordvoerster van Vandeput laat aan newsmonkey weten dat de minister voorlopig de aankoopprocedure van de nieuwe gevechtsvliegtuigen niet stillegt. Ook verzekerde ze dat Vandeput niet van het bestaan van de Amerikaanse studie afwist, die sinds 26 april 2017 al in de handen van het Belgische leger zou zijn. Verder wenste ze geen commentaar te geven.

Vandeput heeft in het verleden nochtans meermaals gezegd dat er geen studies of programma’s bestaan om de levensduur van de F-16 te verlengen.

Vandeput geeft later op de dag verder uitleg in het parlement.

Premier wil onderzoek

Premier Charles Michel (MR) roept een onderzoek in om te achterhalen wie de studie over een verlenging van de F-16’s heeft besteld en wie binnen Defensie allemaal wist van het rapport. Michel wil ook meer informatie over de studie zelf. Dat melden de VRT en de kranten van De Persgroep.

Oppositie wil stop nieuwe aankoopprocedure

De oppositie is scherp voor Vandeput en eist dat de aankoopprocedure van de nieuwe toestellen stopgezet moet worden. Bij sp.a wensten ze geen commentaar te geven tot na hun persconferentie op de middag.

Lees meer