#DeleteFacebook is trending op Twitter en wel om deze reden

De hashtag #DeleteFacebook is momenteel trending op Twitter. Mensen zijn immers kwaad nadat bekend raakte dat de gegevens van meer dan 50 miljoen Facebook-gebruikers zonder toestemming gebruikt werden om de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 en de brexit te manipuleren. Vele gebruikers lijken nu hun account te willen verwijderen, maar hoe doe je dat precies?

Afgelopen weekend vertelde klokkenluider Christopher Wylie aan de Engelse krant The Observer hoe Cambridge Analytica zonder medeweten van de gebruikers de data heeft gebruikt van meer dan 50 miljoen profielen. Deze gegevens werden gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump en de brexit.

Zowel Europese als Amerikaanse politici reageerden scherp op deze onthullingen en ook de aandelen van Facebook kregen klappen. Het aandeel opende maandag 4,5 procent lager en het bedrijf werd op één beursdag 36,7 miljard dollar minder waard. Dat meldt De Tijd.

#DeleteFacebook

Gebruikers van het sociale netwerk zijn kwaad en verwijderen daarom massaal hun account. Op Twitter is de hashtag #DeleteFacebook zelfs trending.

Wil je na deze onthullingen ook je account verwijderen? Facebook biedt je twee opties: deactiveren of definitief verwijderen.

Deactiveren

Wanneer je je account deactiveert, betekent dat dat je op eender welk moment kan terug komen alsof er niets gebeurd is. Je vrienden kunnen je account niet meer bekijken, maar als je je inlogt, dan is je account nog volledig intact. Je kan al je posts en foto's opnieuw gebruiken als van ouds.

Opvallend bij deze optie is dat je gegevens niet verwijderd worden. Facebook houdt alles bij en kan het dus ook eventueel doorspelen aan derden. Om zeker te zijn dat al je data is afgeschermd, kan je best je profiel definitief verwijderen.

Definitief verwijderen

Kiezen om je account te verwijderen wil zeggen dat effectief alles wordt gewist. Je hele wall, al je foto's en statussen verdwijnen. Volgens Facebook zelf kan dit proces tot 90 dagen duren. Als je je aanmeldt enkele dagen nadat je je profiel verwijderd hebt, kan je de procedure dus nog stop zetten.

Wanneer je je account definitief wil verwijderen, dan kan je eerst je gegevens downloaden. Hiervoor dien je je gewoon in te loggen en klik je rechtsboven op de pijl. Vervolgens ga je naar 'Instellingen'. In het tabblad 'Algemene accountinstellingen' kan je kiezen voor 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'. Daarna moet je enkel nog wachten op een e-mail en kan je met een gerust hart je profiel verwijderen.

Ga jij je Facebook-account verwijderen?

Lees meer