Russische steden willen honden en katten uit straatbeelden tijdens WK en laat ze dus liquideren

De Russische autoriteiten moeten ophouden met de liquidatie van straathonden en straatkatten in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat deze zomer in het land wordt georganiseerd. Dat is de oproep van een online petitie van de Foundation for the Protection of Urban Animals, een Russische organisatie die zich over het lot van straatdieren bekommert. De petitie werd tot nu toe al door meer dan één miljoen mensen ondertekend.

De Russische overheid wil vermijden dat buitenlandse bezoekers tijdens het WK 2018 door half wilde honden of katten worden aangevallen. Ze willen met de actie ook het imago van de Russische steden in het buitenland verbeteren. Een online petitie tegen die maatregelen lokte al veel reactie uit maar bracht voorlopig nog geen verandering.

500.000 euro voor liquidatie straatdieren

Hoofd van de dierenrechtenorganisatie Yekaterina Dmitriyeva liet weten dat er enorm hoge bedragen voorzien worden voor de liquidatie. In Jekaterinaburg alleen al werd 32 miljoen roebel gereserveerd terwijl men dat gigantische bedrag beter had kunnen voorzien voor de sterilisatie, vaccinatie en verzorging van de straathonden.In de plaats daarvan besteedt men het geld liever om de dieren te doden blijkbaar.


Vervolging

Vier jaar geleden waren er ook al beschuldigingen over dierenmishandeling gelanceerd bij de organisatie van de Olympische Winterspelen vier in Sochi. Minister Kolobov beloofde aan Yekaterina Dmitriyeva dat gelijkaardige problemen bij het wereldkampioenschap van deze zomer absoluut zouden worden vermeden.

Nieuwe wetten moeten dierenmishandeling mogelijk maken

Journalist Andrei Timeskov zegt dat dergelijke liquidaties vaak toevertrouwd worden aan duistere figuren die plezier hebben aan het doden van de dieren. Het gaat zelfs zo ver dat ze hun bedenkelijke tactieken op fora plaatsen.

Timeskov wijst graag op het feit dat het doden van straatdieren in verschillende Russische steden verboden is volgens de wet. De nieuwe wetsvoorstellen rond de liquidatie zijn dus speciaal voor de World Cup naar voor gebracht. Als laatste wijst hij ook nog op een hondenjager die veroordeeld werd tot een boete van 350 dollar nadat hij duizenden dieren gedood zou hebben.

Lees meer