Russische steden willen honden en katten uit straatbeelden tijdens WK en laat ze dus liquideren

De Russische autoriteiten moeten ophouden met de liquidatie van straathonden en straatkatten in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat deze zomer in het land wordt georganiseerd. Dat is de oproep van een online petitie van de Foundation for the Protection of Urban Animals, een Russische organisatie die zich over het lot van straatdieren bekommert. De petitie werd tot nu toe al door meer dan één miljoen mensen ondertekend.

Met de eliminatie van de straatdieren wil de Russische overheid vermijden dat buitenlandse bezoekers tijdens het WK 2018 door half wilde honden of katten worden aangevallen. Bovendien moet de actie helpen om het imago van de Russische steden in het buitenland te verbeteren. Een online petitie lokt veel reactie uit, maar brengt voorlopig maar weinig beterschap.

500.000 euro voor liquidatie straatdieren

“Er werden voor de liquidatie van de straatdieren al aanbestedingen voor een bedrag van minstens 110 miljoen roebel toegewezen,” aldus Yekaterina Dmitriyeva, hoofd van de dierenrechtenorganisatie. “Dat komt overeen met een budget van meer dan 0,5 miljoen euro voor de elf steden die wedstrijden of oefenkampen van de World Cup organiseren."

"In Jekaterinaburg alleen al werd 32 miljoen roebel gereserveerd. Dat is een gigantisch bedrag. Dat geld had men beter kunnen voorzien voor de sterilisatie, de vaccinatie en de verzorging van deze dieren. In plaats daarvan geeft men er de voorkeur aan de dieren te doden.”

Geen budgetten voor tijdelijke opvang

Pavel Kolobov, Russisch minister van sport, heeft nog recent tegenover een parlementscommissie beloofd dat de regering zich zou onthouden van alle maatregelen die aan de massamedia negatieve reacties zouden kunnen ontlokken en die tot beschuldigingen van wreedheid tegenover dieren aanleiding zouden kunnen geven.

In januari had de Russische regering nog aangegeven dat de gaststeden van de World Cup tijdelijke shelters voor thuisloze dieren moesten garanderen. Er werden door de federale overheid echter geen budgetten voor de opvang ter beschikking gesteld.

Vervolging

Beschuldigingen over dierenmishandeling waren ook al gelanceerd bij de organisatie van de Olympische Winterspelen vier jaar geleden in Sochi. Volgens Yekaterina Dmitriyeva had minister Kolobov haar echter ten stelligste beloofd dat gelijkaardige problemen bij het wereldkampioenschap absoluut zouden worden vermeden.

De activisten merken op dat vooral semi-gedomesticeerde dieren het slachtoffer van de eliminaties dreigen te worden. Deze dieren worden immers vaak gevoed door de lokale bevolking of door werknemers van bedrijven, waardoor ze minder angst hebben om dicht bij de mens te komen. Op die manier zouden ze echter ook gemakkelijker kunnen worden gevangen.

Nieuwe wetten moeten dierenmishandeling mogelijk maken

“Het uiteindelijke liquidatiewerk wordt vaak toevertrouwd aan duistere figuren die er plezier in vinden om dieren te mishandelen en te doden,” getuigt de Russische journalist Andrei Timeskov, tevens hoofd van de dierenrechtenorganisatie Kind World. “Deze hondenjagers beschrijven hun bedenkelijke exploten - meestal anoniem - vaak ook op online forums.”

Timeskov werd naar eigen zeggen inmiddels al verscheidene keren het slachtoffer van verbale en fysieke bedreigingen. Hij wijst ook op de wetsvoorstellen van twee Russische parlementsleden om deze hondenjagers te beschermen tegen mogelijke aanklagen van dierenmishandeling. In een aantal Russische steden is het doden van straatdieren immers wettelijk verboden. De nieuwe wetsvoorstellen zijn volgens Timeskov wellicht speciaal voor de World Cup naar voor gebracht.

De journalist herinnert ook aan een gerechtelijke dossier tegen een hondenjager, die zelf online had verkondigd meer dan duizend dieren te hebben gedood. Uiteindelijk werd de dader veroordeeld tot een boete van 350 dollar. Er zouden ook al een aantal burgers zijn gedood nadat ze zich tegen de hondenjagers hadden verzet.

Lees meer