WhatsApp en Messenger kunnen je relatie ernstige schade toebrengen volgens experts

Ken je die blauwe vinkjes op WhatsApp en Facebook Messenger die aantonen wanneer je een bericht gelezen hebt? Volgens relatie-experts kunnen die de doodsteek voor je relatie betekenen. “Als je vaak piekert en een kleine paniekaanval krijgt bij het zien van die vinkjes of leesbevestigingen, dan is het niet verstandig om ze aan te laten staan”, zegt relatie-expert Madeleine Mason.

Volgens psychologe en relatie-expert Madeleine Mason kan communicatie met je lief via WhatsApp en Facebook Messenger je relatie serieus beschadigen. Zo kunnen berichten, die niet meteen beantwoord worden, voor veel verwarring zorgen.

“Het kan je onterecht het gevoel geven dat je wordt afgewezen”, zegt Mason in de Britse krant The Independent. “Terwijl de ander misschien gewoon druk bezig is. In gezelschap, aan het werk, in de auto.” Mason beweert dat de vinkjes de verwachting creëren dat je meteen moet antwoorden op elkaars berichtjes.

Gefrustreerd door berichten aan anderen

Datingcoach James Preece wijst erop dat die frustratie nog groter kan worden als je ziet dat de persoon, die je probeert vast te krijgen, wel je vrienden beantwoordt of berichtjes op Facebook of Instagram post. Herkenbaar, niet?

“Iemand maakt meteen de interpretatie dat niet antwoorden betekent dat de ander iets te verbergen heeft of jou niet leuk vindt”, stelt Mason. “Je kan maar niet begrijpen waarom antwoorden geen prioriteit is, terwijl de ander daar misschien helemaal anders over denkt.”

Verschilt van persoon tot persoon

Mason benadrukt wel dat de mate van frustratie erg varieert van persoon tot persoon. Zo zal iemand met een laag zelfbeeld, iemand die weinig bevestiging krijgt van zijn lief of iemand die erg emotioneel is, zich sneller druk maken als een berichtje niet meteen beantwoord wordt.

Redenen genoeg volgens de relatie-experts om de vinkjes en leesbewijzen gewoon uit te schakelen.

Hoe WhatsApp-vinkjes uitzetten?

  • Open WhatsApp
  • Ga naar Menu
  • Klik achtereenvolgens op Instellingen, Account en Privacy
  • Vink het vakje ‘Leesbewijzen’ uit

© whatsapp

Geen optie voor Messenger

De vinkjes op Messenger zijn niet uit te schakelen. Wie z'n relatie intact wil houden, maakt dus maar beter gebruik van WhatsApp of van klassieke sms'jes.

Lees meer