Tripje naar VS? Binnenkort kan je ook tussen Amerikaanse steden met FlixBus reizen

De goedkope busreizen doorheen Europa, populair bij onder andere backpackers, zouden ook in de Verenigde Staten worden aangeboden. Het Duitse bedrijf FlixBus wil al deze lente een vloot inzetten tussen een aantal Amerikaanse steden. Klaar om met de rugzak door Amerika te trekken?

In eerste instantie zouden diensten worden aangeboden in staten zoals Californië, Arizona, Nevada en Utah. Gedetailleerde informatie over individuele routes werd nog niet vrijgegeven. Volgens specialisten kunnen de diensten van FlixBus het karakter van het intercity-vervoer in de Verenigde Staten grondig veranderen.

27 landen

FlixBus is op dit ogenblik al in zevenentwintig landen met intercity-diensten actief. Het Duitse bedrijf maakt daarbij gebruik van de vloot van kleinere busondernemingen. Sinds FlixBus vijf jaar geleden werd opgericht, heeft het Duitse transportbedrijf naar eigen zeggen al meer dan honderd miljoen passagiers vervoerd.

“De Amerikaanse intercity-markt is onderontwikkeld,” zegt Laura Bliss, vervoersspecialiste bij CityLab. “Traditionele marktleiders, zoals Greyhound of Stagecoach, hebben hun services de voorbije jaren gevoelig afgebouwd. Sinds de jaren tachtig van de voorbije eeuw toont die sector een eindeloze cirkel van inkrimpende rittenschema’s, terugvallende reizigersaantallen en dalende service-kwaliteit.”

Enkele routes die zeker in aanmerking zouden komen voor FlixBus zijn de trajecten tussen Los Angeles en Phoenix, tussen Cleveland en Detroit, tussen Dallas en Oklahoma City, en tussen Miami en Fort Myers.

FlixBus wijst er zelf op dat busvervoer op langere afstanden de reiziger ook toelaten om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. In vergelijking met een autorit zou de busreiziger de uitstoot van schadelijke stoffen met 80 procent kunnen reduceren.

Elektrische bussen

Verder maakte FlixBus ook bekend een experiment te starten met de inzet van elektrische bussen. Op die manier wil het Duitse bedrijf naar eigen zeggen een pionier in duurzaam intercity-verkeer worden. In april zou FlixBus op de route tussen de Franse steden Parijs en Amiens een eerste elektrische bus willen inzetten. In de zomer zou een gelijkaardige proef ook worden gestart op de route tussen de Duitse steden Hessen en Baden-Württemberg.

“FlixBus wil meewerken aan de mobiliteit van de toekomst,” betoogt André Schwämmlein, oprichter en chief executive van de onderneming. “Elektrische bussen zijn weliswaar duurder in aankoop, maar leveren op langere termijn aan alle partijen voordeel op. Dat geldt niet alleen voor het leefmilieu, maar ook voor de rendabiliteit van de onderneming en het budget van de reiziger.”

Later dit jaar wil FlixBus in Duitsland ook in een treinservice investeren.

Lees meer