Google Maps komt met rolstoelvriendelijke routes

We hebben allemaal wel al eens Google Maps gebruikt, maar mensen die in een rolstoel zitten, kunnen op de aangegeven route wel eens wat obstakels tegenkomen. Voorlopig is nieuwe toepassing enkel beschikbaar in Londen, New York, Tokyo, Mexico City, Boston en Sydney, maar er zijn plannen om meer routes toe te voegen.    

Je wil van locatie A naar locatie B en vaak zullen we Google Maps gebruiken om de makkelijkste en snelste route naar onze bestemming te vinden. De opties die Google je geeft zijn via het openbaar vervoer, te voet, met de fiets of met de auto, maar welke route kan je het beste nemen met een rolstoel zonder veel obstakels tegen te komen?

Google geeft zelf aan dat hun routes niet altijd even rolstoelvriendelijk zijn, maar daar komt nu verandering in. Eind vorige week werden rolstoelvriendelijke routes toegevoegd aan Google Maps, om het voor iedereen even makkelijk te maken om zich te verplaatsen in de stad.

Zes steden

De toepassing is actief sinds 15 maart en is voorlopig enkel beschikbaar in grootsteden zoals Londen, New York, Tokyo, Mexico City, Boston en Sydney. Google wil de komende maanden de toepassing wel verder uitbouwen door samen te werken met steden om zoveel mogelijk rolstoelvriendelijke routes in Google Maps te krijgen.

Rolstoelvriendelijke routes is niet het enige nieuwe aan Google Maps. Sinds september vorig jaar is Google, in samenwerking met mensen van over heel de wereld, bezig om rolstoeltoegankelijke locaties in kaart te brengen. Ondertussen kan je al van meer dan 12 miljoen plaatsen bekijken of er een opstapje is aan de ingang en of de toiletten toegankelijk zijn.

Hoe werkt het

Je geeft je bestemming in in Google Maps. Eenmaal je je bestemming hebt ingegeven kies je voor het icoontje ‘openbaar vervoer’. Je gaat naar opties en onder het keuzemenu ‘Routes’ duid je ‘Wheelchair accessible’ aan. Dan krijg je de meest rolstoeltoegankelijke route te zien.

On Wheels

Om te weten of een locatie in België rolstoeltoegankelijk is kan je de app On Wheels downloaden. In de app kan je de breedte van je rolstoel ingeven en de maximale hoogte van een drempel die je kan nemen. De app geeft je dan een overzicht van alle winkels, restaurants, openbare toiletten … waar je met je rolstoel binnen kan. Als een locatie nog niet in het systeem zit kan je die ook zelf toevoegen.

Lees meer