Bijna hallucinant: dit is hoeveel water je iedere dag zonder nadenken gebruikt

Het is vandaag Wereldwaterdag, en watertekort blijft wereldwijd een groot probleem. Hoewel je er in dit deel van de wereld niet vaak iets van merkt, is het juist bij ons dat een verschil kan worden gemaakt. We staan er niet meer bij stil aangezien water gewoon uit de kraan stroomt, maar dit is hoeveel water je onbewust bijna iedere dag gebruikt.

Kaapstad dreigde de voorbije maanden als eerste miljoenenstad volledig droog te liggen door de gevolgen van de klimaatverandering. Het valt voor ons moeilijk te begrijpen dat er plots geen water meer uit de kraan zou stromen. En toch zijn het vooral wij die iets kunnen veranderen aan het waterverbruik in de wereld. Hier zijn een aantal heel normale dingen die je (bijna) iedere dag gebruikt en die veel meer water nodig hebben dan je zou denken.

1. Het toilet doorspoelen

© Getty

We spoelen het toilet allemaal meerdere keren per dag door, en daarbij schiet de teller van jouw waterverbruik telkens de hoogte in. Afhankelijk van het toilet kan je tot 10 liter water per spoelbeurt gebruiken. Staat er een spaarknop op je pot, dan is dat ongeveer de helft daarvan.

2. Onder de douche

© Istock

Veel mensen starten de dag onder de douche. Niets beter om wakker te worden. Uiteraard hangt je verbruik af van hoelang je onder de douche staat. Doe je dat snel en ben je na vijf minuutjes zeker klaar, dan heb je toch ook al gemiddeld 45 liter water verbruikt.

3. Een bad nemen

© Istock

Natuurlijk is een douche een ecologisch alternatief voor een bad, want in bad verbruik je veel meer water. Dan spreken we over minstens 80 liter, soms tot 150 liter. Geniet er dus maar extra hard van als je straks in bad gaat.

4. Wasmachine

© Getty

Zoals altijd hangt veel af van het toestel dat je gebruikt, maar reken er toch maar op dat je voor een volle wasmachine gemiddeld tussen 50 en 100 liter water nodig hebt.

5. Vaatwas

Wie de afwas nooit met de hand doet, moet beseffen dat een vaatwas redelijk veel verbruikt. Zo'n 15 tot 20 liter water ben je telkens kwijt. Zorg dus dat je vaatwasmachine altijd goed gevuld is. Voor enkele borden en glazen kan je beter zelf de handen even uit de mouwen steken. Al moeten we ook zeggen dat een volle spoelbak eveneens meer dan 10 liter water kan verbruiken.

6. Koken

© Istock

Elk gerecht is natuurlijk anders, maar je hoeft er niet van te schrikken als je op een dag toch 4 liter water verbruikt hebt om te koken.

En dan nog dit ...

We hebben nog meer verrassende cijfers over ons waterverbruik waar we nauwelijks bij stilstaan.

  • Voor de productie van een hamburger zou 2.500 liter water nodig zijn, voor een jeansbroek zelfs 10.000 liter.
Cover image
Eten koken vraagt veel water, maar de productie ervan nog veel meer.

© Istock

  • Heel wat huizen hebben last van lekkende leidingen. Volgens schattingen zouden we op die manier gemakkelijk een paar honderd liter per dag per huishouden verliezen.
  • Als je voedsel weggooit, en dat doen we toch nog veel te vaak, dan gooi je ook een enorme hoeveelheid water weg. In totaal gaat het wereldwijd over ruim 170 triljoen liter water, vaak gebruikt voor bijvoorbeeld de landbouw om ons weggesmeten voedsel te produceren.
Cover image
Tanden poetsen? Draai de kraan dan dicht, anders gaat er heel veel water verloren.

© Istock

  • Wie het water laat lopen bij het scheren of het poetsen van de tanden verbruikt onnodig veel water. Op die manier gaat er aan de wastafel ook een paar liter verloren. Let op verspilling en leer je kinderen aan om de kraan dicht te draaien wanneer je geen water gebruikt.

Lees meer