Studie legt verband tussen muzieksmaak en karakter: Graspop-gangers blijken extreme trekjes te hebben

Uit een studie van de universiteit van Stanford en van het Psychometrisch Centrum aan de universiteit van Cambridge blijkt dat fans van de muziekgroepen The Smiths en Bring Me The Horizon “het meest neurotisch” zijn. Fans van de rockacts Marilyn Manson, Rammstein, Judas Priest en Placebo zouden dan weer “het minst aangenaam” zijn. Veel van die passeren regelmatig langs het festival Graspop. Toeval?

Voor de studie namen de onderzoekers een kijkje op de Facebookprofielen van hun interviewees om te kijken welke muziekacts ze geliket hadden. Ze moesten ook honderd vragen beantwoorden via ‘myPersonality’. Die quiz app meet vijf karaktereigenschappen: openheid, nauwkeurigheid, extravertheid, aangenaamheid en neuroticisme. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times en de Amerikaanse entertainmentwebsite NME.

De studie werd in 2015 al gepubliceerd, maar komt nu weer in de pers naar aanleiding van de rel rond het datalek bij Facebook en het analysebedrijf Cambridge Analytica. Die firma wordt ervan beschuldigd op illegale wijze persoonlijke gegevens van zo'n 50 miljoen Facebookgebruikers ontfutseld te hebben.

Graspop-acts hebben 'extreme' fans

Uit de resultaten va de studie blijkt dat fans van Björk en Tom Waits “het meest open” zijn. Die van Call My Name-zangeres Cheryl zijn “het minst open”.

Fans van de Engelse deathcore band Bring Me The Horizon blijken het “minst nauwkeurig en stipt” te zijn, bewonderaars van de rappers Gucci Mane en Waka Flocka Flame zijn dan meer het “meest extravert”. En het zal ook niemand verbazen niemand verbazen dat fans van Nightwish "het minst extravert” zijn. De gothic groep schitterde al twee keer op Graspop.

En er is meer: fans van de vaste Graspop-acts Marilyn Manson, Rammstein en Judas Priest zijn “de minst aangename” horde. Ook Placebo-fans mogen zich tot die club rekenen. Bovendien zijn fans van Marilyn Manson, Placebo, The Smiths en Bring Me The Horizon “het meest neurotisch”.

Lees meer