"Over tien jaar is bitcoin belangrijker dan dollar"

Uiteindelijk zal de bitcoin de dollar gaan vervangen als belangrijkste munt ter wereld, dat meent Jack Dorsey, de CEO van Twitter en ook baas van het betaalbedrijf Square. Volgens hem zal het maximum tien jaar duren vooraleer bitcoin de enige valuta voor de online wereld is geworden. 

Bitcoin verloor onlangs weer een pak van zijn waarde en er worden ook nog steeds veel vraagtegens geplaatst bij transacties die met de cryptomunt worden uitgevoerd. Die zouden niet snel en goedkoop genoeg zijn om als echt betaalmiddel te kunnen dienen. Maar toch meent Twitter-CEO Jack Dorsey dat bitcoin die obstakels zal overwinnen. Uiteindelijk zal de bitcoin volgens hem ook worden gebruikt om de meest alledaagse aankopen te doen.

Populariteit

Bitcoin is de populairste en grootste cryptomunt en vertegenwoordigt ook de meest bekende toepassing van de blockchaintechnologie. De virtuele munt werd negen jaar geleden al gelanceerd, maar kwam vooral vorig jaar in het nieuws.

Op zeer korte tijd steeg de waarde van één bitcoin tot meer dan 20.000 dollar (zo'n 16.250 euro). Enkele slimme vroege investeerders zagen zichzelf zo op enkele maanden miljardair worden. De populariteit van bitcoin leidde tot een ware explosie van nieuwe, rivaliserende cryptomunten. Na Nieuwjaar zakte de markt, met bitcoin erbij, echter deels in, al konden verschillende munten zich wel weer herstellen. Zo is één bitcoin momenteel nog steeds zo'n 8.700 dollar (7.000 euro) waard.

In november van vorig jaar bevestigde Square nog dat gebruikers in de Verenigde Staten binnenkort via z'n applicatie Cash bitcoins zou kunnen kopen en verkopen. Dorsey benadrukte daarbij dat het systeem de volgende grote doorbraak in de gedecentraliseerde technologie zou worden.

"De wereld zal uiteindelijk maar met één valuta werken", zei Dorsey. "Ik ben ervan overtuigd dat bitcoin die functie zal vervullen. Het zou wel nog een tiental jaar kunnen duren voor het zover is, al zou het ook vlugger kunnen gaan. Betaalplatformen zoals Square kunnen helpen om dat proces te versnellen."

Dorsey is niet de enige grote naam die bitcoin een grote toekomst voorspelt. Ook Peter Thiel, die PayPal heeft opgericht en ook mee investeerde in Facebook, uitte eerder al zijn vertrouwen in de toekomst van bitcoin als de centrale munt.

Goedkoper en sneller

Dorsey speelt met zijn commentaren in op een kritiek die zelfs door vele bitcoinenthousiastelingen wordt aangehaald. De munt vertoont momenteel veel gelijkenissen met goud, in die zin dat het wordt gebruikt om waarde 'op te slaan'. Wie goud koopt, heeft als het ware een stukje waarde dat hij kan bijhouden voor later en dat misschien zelfs nog kan toenemen. Een manier waarop ook bitcoin momenteel wordt gebruikt.

De vraag is of bitcoin ook kan evolueren naar een middel waarmee dagdagelijkse, kleine betalingen kunnen worden uitgevoerd. "Dorsey aanvaardt dat de bitcoin op dit ogenblik niet de capaciteiten heeft om een efficiënte munt te zijn. Hij geeft toe dat de werking van het systeem traag verloopt en bijzonder hoge kosten met zich meebrengt. Maar naarmate steeds meer mensen met de virtuele munt werken, zullen die problemen volgens hem worden opgelost."

“Er zijn nieuwere technologieën die op de blockchain verder bouwen en het systeem toegankelijker maken”, benadrukt Dorsey, die zelf ook een bitcoininvesteerder van het eerste uur is. Hij lanceerde recent nog de startup Lightning Labs, die zich specialiseert in een technologie die het gebruik van de bitcoin potentieel goedkoper en sneller kan maken.

Lees meer