Straks geen Netflix meer in Turkije? Censuur dreigt voor streamingbedrijven

De Turkse overheid verstevigt zijn greep op de internetinhoud. Volgens een nieuwe wet, goedgekeurd door het Turkse parlement, moeten streamingbedrijven de goedkeuring krijgen van de RTUK, een organisatie die de media scherp in de gaten houdt. Online streamingdiensten zoals Netflix voelen zich in het nauw gedreven. 

De Turkse president Erdogan geeft de RTUK de bevoegdheid om te waken over de media, boetes uit te delen of uitzendingen te verbieden die tegen de goede zeden van het land ingaan. Er zijn zelfs vijf van de negen leden benoemd door Erdogan. De overheid kan ook andere websites blokkeren zonder dat er een juridische uitspraak voor nodig is en dat baart streamingdiensten als Netflix en Youtube zorgen. Ze vrezen voor censuur.

Turkije staat al langer bekend voor zijn strijd met de media. Sinds de mislukte staatsgreep van de zomer van 2016 ging het bergafwaarts met de onafhankelijke media. Radio – en televisiestations en het internet krijgen het zwaar te verduren. Ruim de helft van de berichten van Twitter wil de Turkse overheid verwijderen. Moest Netflix verdwijnen in Turkije, wordt dit het het vijfde land dat de streamingdienst verbiedt. In China, Noord-Korea, Syrië en de Krim kan je niet meer Netflix & chillen.

© Epa

Turkije VS media

Ook worden journalisten er al jaren de mond gesnoerd. Meer dan 150 journalisten zitten in de gevangenis! Het probleem met betrekking tot de mensenrechten in Turkije blijft dan ook het grootste afschrikmiddel voor een toekomstig lidmaatschap van de Europese Unie. Het Comité ter Bescherming is een non-profitorganisatie in New York die de rechten van de journalisten beschermt en brengt jaarlijks een lijst uit van alle journalisten die wereldwijd vanwege hun werk werden vermoord.

Lees meer