Uitzonderlijk veel walvissen stranden op Australische kust

De toeristen op de kust in het zuidwesten van Australië mogen voorlopig het water niet meer in. Zo’n 150 kortvinnige grienden zijn gestrand en dat is uitzonderlijk veel. Australische reddingswerkers doen dan ook hun uiterste best om de walvissen te redden, maar de helft heeft het niet gehaald. 

Op het strand van Hamelin Bay, in het zuidwesten van Australië, is een school van walvissen gestrand. Dat is niet ongewoon, dieren migreren vaker van de voedselrijke wateren in het Arctische gebied naar de noordelijke warmere zeeën. Dat doen ze om hun jongen groot te brengen, maar het aantal walvissen is wel groter dan normaal. Het gaat over ongeveer 150 kortvinnige grienden.

Haaienalert

De reddingswerkers proberen nog zo’n vijftig dieren op het strand en 25 in ondiep water terug te brengen naar zee. De helft van de school walvissen is gestorven op het strand. De lokale bevolking en toeristen mogen voorlopig het water niet in, omdat de dode dieren haaien zouden aantrekken. In 2009 spoelden ook al meer dan tachtig walvissen en dolfijnen aan op dit Australische strand. Jammer genoeg overleefde toen geen enkel dier de stranding.


Lees meer