Gijzeling Franse supermarkt opgeëist door IS: minstens drie doden, waaronder dader

In Trèbes, bij Carcassonne in Frankrijk, is momenteel een gijzeling van een supermarkt aan de gang. Volgens lokale bronnen heeft een onbekende schutter eerder deze ochtend het vuur geopend op twee politieagenten. Eén van hen raakte gewond.  Nadien gijzelde hij een supermarkt, daar zouden al zeker twee gewonden gevallen zijn, en mogelijk één dode. De eerste minister spreekt van een mogelijke terreuraanslag. Ook Macron spreekt van terreur. De dader zou neergeschoten zijn door de politie. Terreurgroep IS heeft de gijzeling opgeëist. 

Volgens lokale bronnen zou een man van zo'n dertig jaar oud rond elf uur deze ochtend het vuur geopend hebben op vier joggende agenten.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigt dat er twee doden gevallen zijn. Drie personen zijn gewond, waarvan één zwaargewond. Het gaat om de agent die door de dader werd beschoten voor de gijzeling begon. Zijn longen werden doorboord door een kogel. De Franse politievakbond UNSA meldt dat zijn toestand stabiel is. Ook een militair zou gewond zijn.

De verdachte, die met de auto op weg was, sloeg op de vlucht en verschanste zich nadien in de Super U-supermarkt in Trèbes.

Terreurgroep IS heeftde aanval opgeëist, maar heeft geen bewijs.

Dader neergeschoten

BFMTV meldt dat de gijzelnemer in de supermarkt "geneutraliseerd" werd door de politie.

Het zou gaan om een 26-jarige inwoner van Carcassonne van Marokkaanse origine. De man was bij de autoriteiten gekend wegens radicalisering.

De politie heeft bevestigd dat er inderdaad een incident was in Trèbes, en dat de volledige regio afgesloten was. Een helikopter hield de wijk boven de supermarkt in het oog, niemand kon het dorp in of uit.

Oorspronkelijk zou de man verschillende klanten hebben gegijzeld in de supermarkt. Er gingen op een bepaald moment geruchten de ronde dat een agent de plaats van de gijzelaars had ingenomen, maar dat werd niet bevestigd.

Een vrouw laat aan de Franse media weten zich “een uur verstopt te hebben in de koelruimte" van de supermarkt.

Islamitische Staat

Volgens La dépeche du midi, een lokale krant, zou de dader over een aantal granaten beschikt hebben en riep hij uit dat hij "wraak wou nemen voor Syrië" en een 'Strijder van IS' is. De Franse eerste minister Édouard Philippe onderbrak zijn agenda vandaag om op de hoogte gehouden worden van de feiten en sprak van "een ernstig incident" en dat de politie momenteel uitgaat van een terroristische aanslag.

Ook de minister van Binnenlandse Zaken heeft alles laten vallen om naar Trèbes af te zakken.

Op dit moment maken ook de speciale diensten zich klaar om de situatie op te klaren, maar de onderhandelingen zouden nog aan de gang zijn. Volgens BFMTV zou hij "de vrijlating van Salah Abdesalam" vragen.

Derde dode

Volgens Franse media is enkele kilometers verderop in Carcassonne een dode man langs de weg gevonden met een kogel in het hoofd. De toestand van de passagier, die met de overledenen meereed, is nog onduidelijk. Mogelijk is hij ook overleden.

De Franse president Emmanual Macron geeft momenteel een persconferentie naar aanleiding van het incident:

Lees meer