Wolvin Naya maakt nieuw slachtoffer

Voor de mensen die de laatste maanden onder een rots hebben geleefd: de wolf is terug in België! Wolvin Naya doodde eerder al enkele schapen, en maakte nu vermoedelijk een nieuw slachtoffer. Zekerheid is er nog niet, maar de signalen zijn vrij duidelijk. 

Wolvin Naya dwaalt sinds januari rond in Limburg. Ze liet al van zich horen door enkele schapen dood te bijten.

Nieuw slachtoffer

In het gebied tussen Balen en Leopoldsburg, waar Naya al vaker gesignaleerd werd, is een schaap dood aangetroffen. "Het slachtoffer, een schaap, had een duidelijke halsbeet. Dat is een typisch kenmerk van een wolvenaanval. We hebben ook een pootafdruk gevonden, die heel goed van de wolf afkomstig kan zijn", zegt Jan Loos van Landschap vzw aan Het Nieuwsblad.

Honderd procent zekerheid is er nog niet, maar de signalen wijzen allemaal naar de Duitse wolvin. "We zijn enkel zeker als we gps-data of een DNA-analyse krijgen die dat kan bevestigen. Al zal dat laatste moeilijk worden, aangezien het schaap in een beek is gevonden", zegt Loos.

Schadevergoeding

Nochtans worden schapen zelden de prooi van een wolf. "Naya is een klassieke wolf. Ze is schuchter en heeft schrik van mensen. Ze zoekt rustgebieden op, omdat ze die nodig heeft. De voorbije maanden heeft ze ook een heleboel schapen gewoon links laten liggen, ook al is ze er gepasseerd. Ze stonden allemaal achter een schrikdraad. In plaats daarvan heeft ze zich gevoed met wild, zoals reeën en everzwijnen."

Ondanks dat de eigenaar van het schaap een schadevergoeding kan claimen bij de Vlaamse overheid, gaat hij dat niet doen.

Doodgereden wolf

Begin deze maand hadden we even een tweede wolf in ons land, maar dat dier werd al snel doodgereden in Neeroeteren.

Nu is er meer informatie bekend over deze wolf. Het dier was jong en gezond. Hij werd rond 1 mei 2017 geboren en is afkomstig van de Centraal-Europese populatie waartoe de Duitse wolven behoren. Dat maakt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vandaag bekend na de autopsie en DNA-onderzoek in De Morgen.

"Het gaat om een mannelijk dier van 31,6 kg, met een lengte van 117,5 cm van neuspunt tot staartwortel. De staart is 41 cm lang zonder haarpluim, 51 cm mét", zegt Koen Van Den Berge, expert carnivoren van het INBO. Het dier droeg bovendien geen zender.

Doodsoorzaak

Uit de autopsie blijkt dat de wolf overleden is aan de gevolgen van zijn aanrijding. "De linkerdij was gebroken en de lever op meerdere plaatsen gescheurd: de inwendige bloedingen die daarop volgden, zijn het dier fataal geworden."

In Bree en Rotem werden eerder bijtsporen gevonden op twee schapen. Uit het onderzoek blijkt nu dat deze aanvallen met 95 procent zekerheid toe te schrijven zijn aan het inmiddels overleden roofdier.

Lees meer