Batterij aan vooravond grote technologische sprong

De fabrikanten van batterijen - van telefoons tot elektrische auto's en drones - zullen op korte termijn op een gevoelige capaciteitstoename kunnen rekenen. Daarbij zal de volgende jaren wellicht van dubbelcijferige groeicijfers gewag kunnen worden gemaakt. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd op basis van interviews met onderzoekers, ontwikkelaars en fabrikanten.

De capaciteit van technologie wordt met een niveau tussen 10 procent en 30 procent gemeld en daarnaast zijn er ook andere vorderingen op het gebied van snelheid en helderheid.

Silicium

Wall Street Journal stelt dat door de nieuwe technologieën belangrijke prijsdalingen kunnen worden verwacht en dat er aan compleet nieuwe designs kan gedacht worden. Zo hebben de lithium-ion batterijen bijvoorbeeld de capaciteit de afgelopen jaren geleidelijk aan kunnen opvoeren.

Voor de toekomst mogen er dus fundamentele verbeteringen worden verwacht, bijvoorbeeld rondom de keuze van andere materialen waaruit de batterijen zijn opgebouwd. Fabrikanten spreken bijvoorbeeld over een overschakeling van grafiet op silicium omdat dat de prestaties sterk zou verbeteren.

Nieuw productieproces

Al heeft de introductie van de nieuwe technologieën ook wel een keerzijde volgens de krant. Er zal namelijk een totaal ander productieproces nodig zijn en die aanpak zit nog in een erg vroeg stadium. Het is dus nog onduidelijk wanneer de aanpak zal worden geïntroduceerd.

Er wordt verwacht dat de eerste apparaten binnen dit en twee jaar op de markt zullen verschijnen. En de wearables lijken de eerste producten te zijn. Al heeft autobouwer BMW wel aangekondigd om over vijf jaar een auto met de nieuwe batterijtechnologie op de markt te brengen.

Lees meer