Zomeruur is coming: betekent dat langer of korter slapen en nog wat van die dingen

Straks moeten we weer de klok verzetten. Hier zijn vijf dingen die we daarover moeten weten, maar niet meer durven vragen. 

1. Gaat de klok vooruit of achteruit? En betekent dat langer of korter slapen?

De zomertijd betekent dat de klok een uur vooruit moet worden gezet, om 2 uur 's nachts om precies te zijn. Dat betekent een uurtje korter slapen. De zomertijd duurt dit jaar tot zondag 28 oktober.

2. Welke is de normale tijd? En maakt dat dan zo'n verschil?

De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd. Die duurt vijf maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten.

Zonder zomertijd zou het bijvoorbeeld eind juni al tegen 3.30 uur 's nachts licht worden en tegen 21.30 uur 's avonds weer donker zijn. Door de klok dan te verzetten, lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan.

Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

3. Wat is het voordeel?

Het meest voor de hand liggende voordeel van de zomertijd is dat huishoudens 's avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is. In het Europarlement heeft een speciale werkgroep de voor- en nadelen onderzocht, maar volgens deze groep zou de beoogde energiebesparing helemaal niet worden bereikt.

4. En de nadelen?

Door het ingaan van de zomertijd zou je biologische klok korte tijd ontregeld worden. En die is van invloed op het cognitief en fysiek functioneren. Uit Deens onderzoek blijkt dat het verzetten van de klok rechtstreeks effect zou hebben op het aantal mensen dat depressief wordt.

5. Heeft de hele wereld eigenlijk een zomer- en wintertijd?

Nee. Landen die dicht bij de evenaar liggen, doen er bijvoorbeeld niet aan. Zij kennen ook geen seizoenen. Maar sinds 2002 doen alle landen van de EU mee, op hetzelfde moment. Wereldwijd zijn er zo'n 70 landen die twee keer per jaar de klok verzetten. Sommige landen die niet bij de EU horen, doen dat op een ander moment.

Lees meer