Nationale betoging tegen racisme en discriminatie in Brussel lokt minstens 3.000 mensen

In de straten van Brussel is zaterdag een nationale betoging gehouden tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie. De politie spreekt van 3.000 manifestanten, de organisatoren van 8.000. Er liepen meer dan 120 organisaties mee in de stoet, waaronder Hart Boven Hard, de vakbond ABVV, Groen, PVDA, 11.11.11, BXL Welcome Refugees, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en groeperingen van Koerden en Palestijnen.

De manifestatie ging zaterdag om 14 uur van start aan het Noordstation in Brussel. De aanleiding was de internationale dag tegen racisme en discriminatie van afgelopen woensdag 21 maart.

De deelnemende organisaties waren Hart Boven Hard, de vakbond ABVV, Groen, PVDA, 11.11.11, BXL Welcome Refugees, Federatie Burgerschap en Islamitische Spiritualiteit, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en groeperingen van Koerden en Palestijnen. Dat melden de kranten van Het Mediahuis.

De actuele debatten over migratie en asiel en het bijbehorende gevoel van discriminatie en racisme liggen duidelijk op de maag van heel wat mensen.

Uitsluiting

Volgens Charlotte Vandycke, de directrice van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, worden er “steeds meer mensen in onze maatschappij uitgesloten”: “Kijk maar naar het woonbeleid voor vluchtelingen. Dat is een van de domeinen waar we zien dat een anti-discriminatiebeleid en een aanpak tegen racisme echt een verschil kan maken. Als we de beleidsvoorstellen van de afgelopen tijd screenen, zien we dat er te weinig stappen vooruitgezet zijn. We laten kansen liggen.”

Lees meer