9-jarige kleindochter Martin Luther King Jr. gaf een emotionele speech op March For Our Lives

Yolanda Renee King, de kleindochter van Martin Luther King Jr., gaf gisteren een emotionele speech op de March For Our Live betoging in Washington. De negenjarige jongedame verwees in haar speech naar de strijd van haar grootvader, maar roept zelf ook op tot een betere wereld.

"Mijn naam is Yolanda Renee King en ik ben de kleindochter van Martin Luther King." Meer woorden had de negenjarige Yolanda niet nodig om het publiek in Washington uit z'n dak te laten gaan. Maar wat volgde was misschien nog imposanter. Het meisje riep in een emotionele speech op tot een strengere wapenwetgeving met een overtuigingskracht die ze duidelijk van haar grootvader heeft geƫrfd.

March For Our Lives

Gisteren vonden op verschillende plaatsten in de Verenigde Staten betogingen plaats om op te roepen tot een verstrenging van de wapenwetgeving. Dit in navolging van de zoveelste dodelijke schietpartij op een Amerikaanse school. In Florida vond op 14 februari van dit jaar nog een schietpartij plaats waarbij een amper 19-jarige schutter voor 17 dodelijke slachtoffers zorgde.

Al snel werd duidelijk dat de dader leed aan psychische problemen. Maar toch kon hij zonder enige moeite een dodelijk wapen kopen. Hierdoor kwam er opnieuw een schreeuw om een verstrenging van een Amerikaanse wetgeving. Die kwam er, zij het in zeer afgezwakte mate. Amerikaans president Donald Trump wilde leerkrachten bewapenen en de minimumleeftijd om wapens te kopen opkrikken. Dat laatste stootte dan weer de National Rifle Association (NRA), de belangenvereniging van wapenbezitters en de wapenindustrie, tegen de borst.

Dit is waarom duizenden jongeren in Amerika gisteren op straat kwamen. Met de vraag om een Ć©chte verstrenging van de wapenwetgeving in te voeren.

"I have a dream"

Yolanda Renee King kwam samen op het podium met Marjory Stoneman, een studente op de Douglas High School in Florida, de school waar vorige maand nog 17 studenten het leven lieten bij een schietpartij.

De negenjarige kleindochter neemt het woord en geeft een krachtige speech. "Mijn grootvader had een droom dat zijn vier kinderen niet veroordeeld zouden worden op basis van de kleur van hun huid, maar de inhoud van hun karakter", vertelt de negenjarige Yolanda.

Maar ook zij heeft een droom. "Ik heb een droom dat het genoeg is geweest", zegt ze in de woorden van haar grootvader in 1963, precies 55 jaar geleden. "En dat dit een wereld wordt vrij van wapens."

Nadien vraagt Yolanda nog de medewerking van het massaal aanwezige publiek. "Zeg het verder! Heb je het gehoord? Over het hele land, wij gaan een geweldige generatie worden!" Het zijn de woorden die het publiek massaal meeschreeuwt met de kleindochter van Martin Luther King Jr. en als er meer jongeren zijn zoals Yolanda, dan belooft het echt een geweldige generatie te worden.

Lees meer