'De Mol' klopt Eén op zijn zondagavond; 'Boer zkt Vrouw' en VTM grote verliezers

VIER heeft de eerste clash om de zondagavond gewonnen. De eerste aflevering van 'De Mol' kon rekenen op meer dan 1 miljoen kijkers, Eén is dan wel zijn zondagavondmonopolie kwijt, maar hield redelijk stand met 'De 3 Wijzen' en 'Gevoel voor tumor'. De grote verliezer is VTM. De introductieaflevering van 'Boer zkt Vrouw' scoorde heel matig met maar 525.000 kijkers.

In het Vlaamse tv-landschap zijn nog maar weinig zaken heilig. Een van de laatste zekerheden was de zondagavond van Eén. De openbare omroep pakte op de laatste weekenddag steevast uit met zijn kijkcijferkanonnen en de andere zenders kozen meestal noodgedwongen voor herhalingen.

Het laatste anderhalf jaar (tot zover gaan de officiële openbare resultaten op de website van CIM terug) waren er welgeteld drie zondagavonden waar niet het volledige kijkcijferpodium voor Eén was. Deze zomer pakte Canvas met twee keer een derde plaats met sportevenementen (de Ronde van Frankrijk en het WK Atletiek) en op kerstavond was die plaats voor VTM en De Buurtpolitie.

De Mol niet op maandag tegen Blind Getrouwd

Eén leek dus ongenaakbaar op zondagavond ... tot gisterenavond. VIER verraste dit jaar met zijn programmatie van De Mol. De maandagavond, met het populaire Blind Getrouwd van VTM, lieten ze deze keer voor wat hij was, maar de aanval op het zondagsmonopolie van Eén werd gelanceerd.

Een gewaagde zet, al ontwijkt De Mol wel de echte kijkcijferkanonnen van de openbare omroep. Rechtstreekse tegenstander is De 3 Wijzen, gevolgd door de nieuwe fictiereeks Gevoel voor tumor. Dat laatste overlapt grotendeels met Café De Mol, het nieuwe VIER-programma van Gilles Van Bouwel en Frances Lefebure waarin nagekaart wordt over De Mol.

De Mol doorbreekt zondagavondmonopolie van Eén

Een gok van SBS en VIER volgens velen, maar wel een goede gok. De Mol scoorde gisteren met iets meer dan 1 miljoen kijkers en is daarmee het best bekeken programma van de avond. Café De Mol zag daarvan zo'n 450.000 mensen overblijven om mee te zoeken naar tips om de mol te ontmaskeren.

Eén moet tevreden zijn met 970.000 kijkers voor De 3 Wijzen. Presentator Kobe Ilsen had met Maaike Cafmeyer, Erik Van Looy en vooral Philippe Geubels nochtans drie populaire gasten op bezoek. Het aansluitende Gevoel voor tumor, vorige week nog goed voor meer dan een miljoen kijkers, strandt op 877.000.

VTM grote verliezer

Als VIER de clash durfde aangaan met Eén op zondagavond kon VTM niet achterblijven. Boer zkt Vrouw is terug uit de kast gehaald met een nieuw internationaal seizoen. Afgelopen zondag maakten we kennis met de eerste boeren op zoek naar de liefde. Al was de interesse daarin maar matig want het programma strandde op 525.000 kijkers, een heel matig cijfer voor een reeks die 10 seizoenen lang vlot boven het miljoen scoorde.

De eerste veldslag op zondagavond is dus duidelijk voor uitdager VIER. Grote verliezer VTM stelt volgende week de andere deelnemende boeren voor in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond en hoopt ongetwijfeld op iets betere kijkcijfers. Wat VTM daarna gaat programmeren, is nog niet bekend. Ook wanneer we de boeren effectief kunnen zien daten, is nog niet geweten.

Het blijft alleszins boeiend om te zien welk programma de komende weken zijn kijkers weet te behouden, wie blijft groeien of waar de kijker juist afhaakt.

Lees meer