Ultradunne condooms moeten in 2020 de Olympische Spelen veroveren

Japanse condoomfabrikanten kijken met grote belangstelling uit naar de volgende editie van de Olympische Zomerspelen. Die worden in 2020 in Tokio gehouden. De producenten zien in het sportevenement een ideaal platform om hun ultradunne condooms aan een internationaal publiek te presenteren. Dat hebben een aantal vertegenwoordigers van de sector gezegd aan persbureau Agence France Presse (AFP).

Veel jonge afgetrainde atleten in combinatie met populaire applicaties zoals Tinder ... de laatste jaren wordt het olympisch dorp vaak voorgesteld als een plaats waar er nogal op losgepoept wordt. Het is dan ook stilaan een traditie geworden om op de Olympische Spelen aan de deelnemende delegaties gratis condooms uit te delen.

"Een dergelijk evenement biedt de fabrikanten een unieke marketinggelegenheid", zeggen woordvoerders van de sector. "Op de komende Olympische Spelen hopen de Japanse producenten echter een ultradunne condoom van 0,01 millimeter te promoten. Het nieuwe model wordt als een grote innovatie gezien."

Nauwelijks voelbaar en zonder latex

"Niet alleen wordt de aanwezigheid van het condoom nauwelijks gevoeld, maar bovendien werd bij de productie gekozen voor polyurethaan, een materiaal dat geschikt is voor mensen die allergisch zijn voor de latex die normaal bij veel condooms wordt gebruikt," wordt er aangevoerd.

"Momenteel maken alleen Japanse fabrikanten ultradunne condooms met een dikte van 0,01 millimeter of 0,02 millimeter", zegt Hiroshi Yamashita, manager bij Sagami Rubber Industries, één van de marktleiders van de Japanse condoomindustrie. "De Tokyo Games zijn dan ook een buitengewoon waardevolle gelegenheid om de wereld met de geavanceerde Japanse technologie in contact te brengen."

Verkoop condooms in Japan daalt

Condooms zijn in Japan lang het meest populaire voorbehoedsmiddel geweest. De anticonceptiepil is maar sinds het einde van de vorige eeuw op de lokale markt te koop. Internationaal wordt de markt echter gedomineerd door het Britse Durex en het Amerikaanse Trojan. De Japanse fabrikant Okamoto Industries deelt de derde plaats met een voormalige divisie van het Australische concern Ansell. Sagami staat op een vijfde plaats.

Sagami startte zijn productie in de eerste helft van de jaren dertig van vorige eeuw, met de bedoeling Japanse vrouwen te helpen ongewenste zwangerschap te vermijden in een tijdperk waarin het land met een grote armoede en voedselschaarste werd geconfronteerd. Na tientallen jaren van grote populariteit, begon de Japanse verkoop sinds het begin van de nieuwe eeuw te minderen. Daarvoor moet worden gekeken naar de vergrijzende Japanse bevolking en de beslissing van veel jongeren om alleenstaand te blijven.

"Hoe dunner, hoe meer gebruikt"

Om de verkoop te kunnen aanzwengelen, besliste Sagami een exemplaar met een dikte van 0,01 millimeter te ontwerpen. Het product verscheen vijf jaar geleden op de markt. Sindsdien is de verkoop volgens sectororganisatie Condom Kogyokai opnieuw gevoelig opgelopen. Twee jaar geleden zijn 417 miljoen condooms geproduceerd in Japana, dat zo'n 127 miljoen inwoners telt.

"Condooms zijn een effectief middel om mensen te helpen zichzelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen", zegt Tomonori Hayashi, marketingmanager bij Okamoto, die zijn eigen ultradunne condoom drie jaar geleden op de markt bracht. “Naarmate de condooms dunner worden, worden ze door mannen ook meer gebruikt."

Nieuwe fabriek bouwen om aan vraag te voldoen

Op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn dit jaar 110.000 gratis condooms uitgedeeld. De organisatoren van de Tokyo Games in 2020 hebben geen intentie om met die traditie te breken.

Sagami droomt er al jaren van om zijn producten te verdelen onder olympische atleten. "Toen Tokio als gaststad voor de Olympische Spelen was verkozen, dachten wij onmiddellijk aan de condooms in het atletendorp", zegt Hiroshi Yamashita. "Het bedrijf heeft hard gewerkt om het condoom van 0,01 millimeter tijdig op de markt te kunnen brengen."

En de verwachtingen voor hun ultradunne uitvinding zijn groot. Om aan de groeiende vraag te voldoen, is beslist om in Maleisië een nieuwe fabriek te bouwen.

Lees meer