Het muzikale jaar draait op volle toeren dus konden we onmogelijk minder dan 64 nummers uit de afgelopen maand maart selecteren

31 dagen, netjes in het midden tussen het rustige begin van het jaar en de zomer. Het is een groot stuk van de verklaring waarom er zo ontzettend veel nieuwe muziek uitkwam in maart: de sector draait op volle toeren dezer dagen. We voerden een strenge selectie door en kwamen nog uit bij maar liefst 64 nummers die hieronder in willekeurige volgorde staan. Gelukkig is het vandaag nog een vrije dag!

1. Pearl Jam - Can't Deny Me

Er is nieuw werk van Pearl Jam en dat was alweer vijf jaar geleden! In Can't Deny Me wordt de naam van Trump niet genoemd, maar het is wel duidelijk dat Eddie Vedder & Co de huidige president (het blijft vreemd om dat te typen) op de korrel nemen.

Can't Deny Me is de voorloper van een nieuw album, maar daarover weten we voorlopig nog niets. Wat we wel al weten is dat zij de zaterdag van Rock Werchter headlinen. Voor die dag zijn er ondertussen al een tijdje geen dagtickets meer beschikbaar.

2. Snow Patrol - Don't Give In

Snow Patrol broedde nog langer op nieuw werk: zeven jaar zijn er verstreken sinds 'Fallen Empires' uitkwam. Sindsdien worstelde frontman Gary Lightbody met een stevige writer's block en er werd dementie bij zijn vader vastgesteld, een familiale omstandigheid die het nieuwe album ook danig vertraagde.

Voor Snow Patrol voelt 'Wildness' (te koop vanaf 25 mei) als een nieuw begin en dat zal zich ook muzikaal vertalen, zo laat de groep weten. Don't Give In is een fijn eerste voorsmaakje, op vrijdag 6 juli horen we meer op - zij weer - Rock Werchter en nog later in 2018 volgt een tournee die hen ook in België zal brengen.

3. Jasper Steverlinck - Broken

Haha, het wordt een gewoonte: ook Jasper Steverlinck broedde heel lang op zijn nieuwe album. Hij nam een versie van 'Night Prayer' op met sterproducer Jake Gosling en gooide die vervolgens ook weer in de vuilbak. "Soms moet je iets doen om te weten dat dat niet is wat je wil", vertelde Jasper daarover in het interview dat we onlangs met 'm hadden.

Hij begon hier opnieuw met Jean Blaute en na veel proberen wist Jasper het zeker: de nummers moesten uitgekleed worden, alles wat niet absoluut noodzakelijk was moest weg! Blijft vandaag over: een heel subtiele, rustgevende en bovenal mooie plaat waaruit Broken de nieuwste single is.

4. Ray LaMontagne - Such A Simple Thing

Net als Jasper Steverlinck heeft Ray LaMontagne niet veel meer nodig dan een gitaar en een warme stem om de betovering van zijn muziek over te brengen. Such A Simple Thing belooft een terugkeer naar zijn eerste albums. Vanaf 18 mei is 'Part Of The Light' te koop.

5. Fixkes - Ik Weet Niemand

Fixkes blijft voor ons de groep die met Kvraagetaan vroeger piekte dan goed voor hen was. Het nummer werd een superhit, maar zorgde er helaas ook voor dat al hetgeen dat nadien kwam onderbelicht werd. Lievelingsdier deed nog wel iets en Ongelukkig ook, maar minstens even sterk zijn Neukvriendje, Nooit Niks of Buitenmens en wie kent die nog?

In 2016 besloten de Fixkes om na tien jaar, vijftien singles en drie albums een flinke sabbatperiode in te bouwen. In 2018 blijft daar niks van over. Er zijn nieuwe nummers en de eerste nieuwe single heet Ik Weet Niemand, waarin Sam Valkenborghs eigenlijk hetzelfde doet dan in Ziede Gij Mij Nog Geire of Ongelukkig: op een heel mooie manier zijn liefde verklaren.

Het doet ons alleszins veel plezier om te zien dat de aankomende show in De Roma op 4 april helemaal uitverkocht is.

6. Dermot Kennedy - Young & Free

In het prille begin van 2018 stond de jonge Dermot Kennedy in een uitverkochte AB Club, voor deze zomer heeft hij een plekje weten te bemachtigen op de affiche van Rock Werchter, in The Barn op vrijdag. Dermot Kennedy heeft dan ook heel veel potentieel om stevig door te breken en kan zowel Taylor Swift als Glen Hansard onder zijn fans rekenen.

Op hun site schreef de AB "Van Ben Howard, over Hozier en Rag'n'Bone Man, tot James Vincent McMorrow, Glen Hansard en de onvermijdelijke Ed Sheeran."Voeg de fans van die artiesten allemaal samen en je hebt een nieuwe wereldster!

7. The Magic Numbers - Sweet Divide

Als The Magic Numbers iets nieuw doen, staan wij op de eerste rij. Altijd! Sweet Divide is de eerste single van hun nieuwe album 'Outsiders' dat in de digitale winkels te vinden zal zijn vanaf 11 mei. Op deze nieuwe single komt de gitaar opvallend op de voorgrond én is er zelfs ruimte voor een saxofoonsolo.

8. Sunflower Bean - Human For

Deze Amerikaanse band werd door Rolling Stone al bestempeld als de coolste jonge band in New York, klinkt de ene keer als Fleetwood Mac en voegt in een volgend nummer dan weer een scheut psychedelica toe aan hun sound. In de nieuwe single Human For neigen ze dan weer naar de punk. Het moge duidelijk zijn: we hebben het laatste van Sunflower Bean nog niet gehoord.

9. Lauv - Chasing Fire

Lauv is zo stilaan een hitparadefenomeen aan het worden en scoort de ene hit na de andere. Zijn I Like Me Better werd ondertussen meer dan vijfhonderd miljoen keer gestreamd en behaalde de platina status in zeven landen. In Chasing Fire zingt hij over het najagen van iets waarvan je weet dat het eigenlijk al voorbij is.

10. Meshell Ndegeocello - Waterfalls

We kunnen aannemen dat de naam Meshell Ndegeocello niet meteen een belletje doet rinkelen. Nochtans werkte deze muzikante al met Sting en The Rolling Stones, kreeg ze ooit een platencontract van Madonna en speelde ze een tijdje bas in de band van David Bowie. Om maar te zeggen.

Voor deze eigen plaat heeft ze een aantal van haar favoriete nummers onder handen genomen. We vinden niet alleen Sometimes It Snows In April van Prince terug, maar ook nummers van Sade, Tina Turner, Janet Jackson en deze wondermooie Waterfalls van TLC. Ndegeocello blijft in deze cover redelijk dicht bij het fel onderschatte origineel, maar weet er tegelijkertijd toch ook haar eigen twist aan te geven.

Weetje: de achternaam is Swahili en betekent zo veel als "zo vrij als een vogel."

11. Hannelore Bedert - Ademruimte

Nog iemand die tegenwoordig zo vrij is als een vogel is Hannelore Bedert. Haar huidige ep heet 'Vanaf Nu Doe Ik Alles Wat Ik Wil' en de reden waarom die vier jaar op zich liet wachten na 'Iets Dat Niet Komt' was eenvoudigweg omdat het niet meer kwam. Noem het een depressie of noem het een burn-out: Hannelore begon te twijfelen aan zichzelf en dacht er sterk aan om te stoppen met optreden onder eigen naam.

Tot twee mensen die dicht bij haar stonden het initiatief namen om mensen op te zoeken in België en Nederland die een persoonlijk verhaal hadden bij één van haar songs. Die verhalen gaven Bedert weer geloof in zichzelf en goesting om te schrijven. 33 verhalen werden gebundeld in een boekje dat verkrijgbaar was bij de nieuwe ep.

Ademruimte is uit 'Vanaf Nu Doe Ik Alles Wat Ik Wil' de nieuwe single en het nummer dat het dichtst bij het proces aanleunt.

12. I Am Oak - Will I Wake

I Am Oak is één van de beste bewijzen dat muziek uit de Lage Landen het nog steeds heel lastig heeft om heen en weer te reizen tusen België en Nederland. Nochtans is de muziek van het project van de Nederlandse Thijs Kuijken meer dan de moeite waard.

Op de nieuwe single Will I Wake neemt de piano voor het eerst de hoofdpositie in een nummer in en zodoende vervangt ze de akoestische gitaar. Voeg daar nog wat subtiele synths en mooie samenzang aan toe en je droomt op amper drie minuten helemaal weg.

13. Lord Huron - Wait By The River

Lord Huron vond de weg naar een groter publiek door de Netflix-reeks 13 Reasons Why waardoor hun The Night We Met plots een hitje werd en bij ons zelfs de Ultratop 50 haalde, al was het maar voor even en twee jaar na de release van de single.

Wait By The River is de opvolger en geeft ons een voorsmaakje van hun nieuwste album 'Vide Noir', dat uitkomt op 20 april.

14. Cheat Codes & Kiiara - Put Me Back Together

En dan wordt het hoog tijd om de dansbeentjes eens te strekken! Voor Put Me Back Together riep Cheat Codes de hulp in van de nieuwste sensatie Kiiara. Het is de nieuwste schijf van het dj-trio waarvan de drie leden achtergronden hebben in de hiphop, de rock en de folk!

15. Girls In Hawaii - Guinea Pig (Lost Frequencies Remix)

Girls In Hawaii en Lost Frequencies, het leek ons op papier geen ideale combinatie, maar in de praktijk valt dat allemaal heel erg goed mee. Sterker nog: de remix die Lost Frequencies van Guinea Pig van Girls In Hawaii maakte, is zowat het eerste nummer van Lost Frequencies waarbij we hopen dat het een hit zal worden.

16. Kate Nash - Life In Pink

We herinneren ons van Kate Nash een paar hitjes waarvan Foundations de bekendste was en een verschrikkelijk slecht optreden op Rock Werchter 2008. Sindsdien was er niet meer zo gek veel deining rond de zangeres haar nieuwere werk en haar meest recente album dateert ondertussen ook alweer van vijf jaar geleden.

Op 30 maart doet de Engelse (die nog altijd nog maar 30 jaar is!) een nieuwe poging om het tij te keren met haar nieuwe album 'Yesterday Was Forever'. Life In Pink beschikt alleszins over een flinke dosis potentieel.

17. Sennek - A Matter Of Time

Sennek heet eigenlijk Laura Groeseneken en kan je ook kennen van haar optredens met Ozark Henry. Samen met Alex Callier van Hooverphonic schreef ze A Matter Of Time.

Sennek werd dit jaar door de VRT uitgekozen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival en dat al voor het album klaar was. We zijn dan ook verheugd dat we effectief blij kunnen zijn met het resultaat. Als je zegt dat je aan een Bond-soundtrack moet denken zullen we niet verbaasd zijn. Als je zegt dat je aan Tomorrow Never Dies van Sheryl Crow moet denken ook niet. En als Laura Groeseneken binnenkort de nieuwe zangeres van Hooverphonic blijkt te gaan zijn, ook niet: A Matter Of Time had evengoed de nieuwe single van Hooverphonic kunnen zijn.

Hoe Sennek het zal doen in de halve finale van het Eurovisiesongfestival kunnen we zien op 8 mei. Dan treedt ze in de Portugese hoofdstad Lissabon aan in de eerste halve finale.

18. Aimee Mann - Drive

Deze hebben we opgemerkt in de voortreffelijke serie The Assassination Of Gianni Versace: American Crime Story. Aimee Mann nam hiervoor deze cover op van de 70s-classic van The Cars.

19. EELS - Premonition

We gaan even vermijden dat je er een Engels woordenboek bij moet nemen: "premonition" betekent "voorgevoel". Het is een nieuw nummer dat gelost is uit 'The Deconstruction', de nieuwe van EELS die op 6 april verschijnt.

Het is een liefdesliedje op zijn EELS: het lijkt triest en toch zit er ook heel wat hoop in vervat. "It's not the weight you carry/It's how you carry it/We can get through anything/We can take the hit" zijn enkele tekstregels uit Premonition en vat het universum van EELS zo'n beetje samen: het wordt vast kut, maar we kunnen het aan!

20. SOHN - NIL

In september 2017 nam Christopher Taylor - de Brit achter SOHN - de dappere beslissing om zijn Europese tournee uit te stellen. Hij liet weten dat het afgelopen jaar heel intens was geweest. Hij was voor het eerst vader geworden en het jarenlange toeren had een fysieke en mentale tol geëist en hij had het advies gekregen om een langere periode vrij te nemen. De tournee die dus gepland stond voor oktober en november 2017 werd uitgesteld tot het voorjaar van 2018.

Nu de tournee op starten staat heeft SOHN twee tracks gelost. Het lijkt erop dat het twee losstaande nummers zijn en niet meteen een voorbode van een nieuw album. Wij kozen voor de tweede, NIL. Simpelweg omdat we het de mooiste vonden. Laat het een extra stimulans zijn om in mei naar de AB te trekken..

21. The Weeknd - Call Out My Name

En plots was er daar dan een nieuwe ep van The Weeknd, onaangekondigd. Op 'My Dear Melancholy,' sluit The Weeknd weer meer aan bij zwoele slepende soul uit zijn beginperiode. Of dit de toekomstige weg van The Weeknd uitstippelt valt nog af te wachten, maar alleszins is Call Out My Name een erg fijne nieuwe single en 'My Dear Melancholy,' een heel aardig tussendoortje.

22. Manchester Orchestra & Julien Baker - Bad Things To Such Good People

We hebben al een cover in de lijst gehad (zie Aimee Mann) en hier is er nog eentje. Deze van Manchester Orchestra en Julien Baker is origineel van Pedro The Lion. De cover van deze single gaat naar de 1 Million 4 Anna Foundation, een organisatie die is opgericht toen de toen in 2009 de 16-jarige Anna Basso gediagnosticeerd werd met het Ewing-sarcoom, een zeer kwaadaardige vorm van botkanker die vooral bij kinderen en jongvolwassenen wordt vastgesteld.

23. Sade - Flower Of The Universe

Sade nam dan weer haar eerste nieuwe nummer in zeven jaar op voor de Disney-film A Wrinkle In Time, een film die helaas zo hard flopte dat Disney de wereldwijde release schrapte en de film niet in de zalen kwam in België en Nederland. Helaas, maar het maakt er het nummer niet minder mooi op.

24. Natalie Prass - Sisters

Toen Natalie Prass in 2015 haar debuutplaat uitbracht werd ze meteen in het hokje van de alt country gestopt. Niet dat dat toen een verkeerd hokje was, maar drie jaar later is ze het duidelijk ontgroeid. Op 1 juni verschijnt haar tweede album 'The Future And The Past' en daarop klinkt ze een stuk popgevoeliger en funky. Zolang de nummers zo goed blijven als dit jazzfunkyachtige Sisters, is het een evolutie die wij toejuichen.

25. Taylor Swift - Delicate

Taylor Swift zingt zelf op haar nieuwe single Delicate "My reputation's never been worse,/So you must like me for me", maar persoonlijk vonden wij Taylor Swift nooit sterker dan op haar album 'Reputation' van vorig jaar. Het album heeft ondertussen toch al een handvol sterke singles opgeleverd.

26. CHVRCHES - Never Say DIe

Wasn't it gonna be fun/and wasn't it gonna be new?/Wasn't it gonna be different/and wasn't it gonna be true?", zo begint Never Say Die van CHRCHES. Wel, dat is het allemaal.

Het is de derde keer in evenveel maanden dat CHVRCHES in deze playlist belanden. Het is dus heel erg uitkijken naar 'Love Is Dead', hun derde album dat op 25 mei zal verschijnen.

27. Kygo feat. Miguel - Remind Me To Forget

De zomer hangt in de lucht , alleen zien we 'm nog niet. Horen kunnen we 'm al wel op de nieuwe - eerste - samenwerking tussen de hippe dj Kygo en de al even hippe r&b-zanger Miguel. Plus en plus is in dit geval plusplus, want Kygo en Miguel blijken een uitstekende match.

28. Charlie Puth feat. Kehlani - Done For Me

Sorry Kygo, maar onze favoriete hippe hitproducer is toch Charlie Puth die het ene na het andere aanstekelijke deuntje uit zijn hoed weet te toveren. Voor dit gelegenheidsduet over een relatie die op zijn laatste beentjes lijkt te lopen heeft hij de hulp gekregen van Kehlani, een zangeres die ook al met Eminem en met G-Eazy werkte. Er worden heen en weer verwijten gemaakt en heel lang lijkt het allemaal niet meer te duren.

De inspiratie voor dit nummer vond Charlie Puth naar eigen zeggen bij...Wham!

29. Chloë & Halle feat. Joey Bada$$ - Happy Without Me

Chloë & Halle zijn twee zusjes van - momenteel - achttien en negentien jaar oud. Hun carrière nam een hoge vlucht toen Beyoncé zelve hun cover van het Beyoncé-nummer Pretty Hurts opmerkte op YouTube. Beyoncé rook talent en tekende de twee als eerste artiest op haar eigen labe, dat was op 2 januari 2014, amper elf dagen na het posten van de videol. Ondertussen hebben Chloë & Halle een ep uit en sinds een kleine week ook een debuutplaat: 'The Kids Are Alright'.

Het klinkt allemaal heel goed en wat Chloë & Halle voor hebben op de meeste andere hippe popprinsesjes is dat ze effectief kunnen producen (ze staan allebei ook te boek als producer voor hun eerste album) en instrumenten kunnen bespelen: Halle speelt gitaar, Chloë speelt piano.

30. Isaac Gracie - Last Words

Isaac Gracie wordt al snel vergeleken met Jeff Buckley, maar dat lijkt ons enerzijds een makkelijkheidsoplossing en anderzijds ook geen cadeau voor deze jongeman die nog volop aan zijn carrière aan het bouwen is. Toen hij in 2016 zijn ep 'Songs From My Bedroom' uitbracht begon zijn naam te gonzen. Op 13 april brengt hij zijn debuutplaat uit en daar zijn veel mensen benieuwd naar. Op vrijdag 6 juli heeft Isaac ook een slot op Rock Werchter toebedeeld gekregen op The Slope, het nieuwe podium.

31. Young Fathers - Toy

Niet op Rock Werchter, wel zeer binnenkort op het indoorfestival BRDCST van AB: Young Fathers. Met hun nieuwe album 'Cocoa Sugar' leunen ze opnieuw meer aan bij hun sound van hun debuut 'DEAD' (2014). Het blijft experimenteel, het is een smeltkroes van stijlen die ze zich helemaal eigen hebben gemaakt, maar tegelijkertijd zit er in alles wat ze doen ook een goeie popsong verborgen.

Voor wie zin heeft in iets spannend is Young Fathers een aanrader. Op 6 april staan ze in de AB.

32. Iceage - Take It All

Maart was ook de naam van de lekken, want nadat N.E.R.D. zo'n 95 namen had gelekt voor Pukkelpop, kondigde ook Iceage zelf hun komst aan naar Leffingenleure. Maar eerst komen ze nog naar de Botanique en wel op 6 mei, twee dagen na de release van hun vierde album 'Beyondless'. Ze zijn daar samen te zien met It It Anita en The Body.

In hun nog maar korte bestaan zijn de Denen al geëvolueerd van withete punkrock en concerten die maar twintig minuten duurde, naar deze meer toegankelijk Nick Cave-achtige rockmuziek. Take It All vinden we alvast een sterk voorsmaakje.

33. Queens Of The Stone Age - Head Like A Haunted House

Head Like A Haunted House is dan weer al lang geen voorsmaakje meer, maar eerder een nasmaakje van Queens Of The Stone Age. Het is immers al hun derde single uit hun in 2017 verschenen album 'Villains', na The Way You Used To Do en Domesticated Animals.

Het zal ook het album zijn dat ze mee onder de arm hebben als ze deze zomer op onder andere Down The Rabbit Hole en Rock Werchter zullen aantreden en eerlijk: hoewel we eerst twijfelden beginnen we die nieuwe sound met elke luisterbeurt meer te waarderen.

34. Beach House - Dive

Na Lemon Glow is dit al het tweede voorsmaakje dat Beach House de wereld instuurt van hun op stapel staande album '7' (hun zevende album uiteraard) dat op 11 mei verschijnt. Waar we over Lemon Glow nog schreven dat het duo vooral op veilig speelde, weten ze ons op Dive meer te verrassen met de orgelklanken die in dit nummer zeer aanwezig zijn. Halverwege komt het nummer dan helemaal op gang en overtuigt de gitaar tot slot ook nog de twijfelaars.

Op 13 oktober speelt Beach House in AB.

35. Gaz Coombes - Walk The Walk

Als Gaz Coombes de hoogte ingaat doet hij hier soms denken aan Thom Yorke. Vreemd voor een man die het grootste gedeelte van zijn carrière heeft gegrossiert in plezierige lentjedeuntjes. Tussen 1993 en 2010 was Coombes immers de frontman van Supergrass. Sinds die band het in 2010 voor bekeken hield focust Gaz zich op zijn solocarière.

Op 4 mei verschijnt zijn derde soloalbum 'World's Strangest Man', Walk The Walk is daaruit de heerlijke vooruitgeschoven single.

36. Little Dragon - Best Friends

Een verwaterde vriendschap waarvan je nog regelmatig spijt hebt. Die ene vriend of vriendin die je uit het oog verloren bent of met wie je simpelweg uit elkaar gegroeid bent: wie kent het niet? Het is het onderwerp van melancholische en tegelijkertijd popgevoelige nummer dat Little Dragon begin maart de wereld in stuurde. Deze zomer speelt de band op Dour en dat op donderdag 12 juli.

37. Sofi Tucker - Baby, I'm A Queen

Het duurde even, maar eens Best Friend van Sofi Tucker in ons land aan de borst werd gedrukt, werd het meteen ook heel stevig aangedrukt. Nu is er de volgende single van het Amerikaanse duo die evenzeer geplukt werd uit hun debuutalbum 'Treehouse'.

Op Twitter gaf Sofie - de helft van de band - uitleg bij het nummer en legde uit dat het nummer in de eerste plaats gaat over het omarmen van je eigen kwetsbaarheid: "We are strong and empowered because we cry, because we desire, and because of what is chaotic about us. This song is about standing up as powerful and strong because of that courage to share ourselves."

38. San Holo feat. Taska Black - Right Here, Right Now

Je hebt Com Truise en je hebt San Holo: als je nog verlegen zit om een groepsnaam, neem je gewoon een goed bekkende naam van een personage of een bekend persoon en je wisselt de eerste letters van voor- en achternaam om.

Het is precies wat San Holo deed. San Holo is een Nederlandse dj en producer die in dit nummer zingt over het moeten missen van je grote liefde.

39. Jack White - Ice Station Zebra

Over zijn nieuwe plaat 'Boarding House Reach' lopen de meningen heel erg uiteen. Desalniettemin had Jack White zelf gewaarschuwd dat zijn nieuwe album een vreemd beestje zou worden. Eén ding is zeker: zijn Ice Station Zebra is een lekker beestje.

Op vrijdag 6 juli vult Jack White samen met Pearl Jam de headlinersspots op Rock Werchter in. Dagtickets voor die dag zijn al wel even uitverkocht.

40. GLINTS - Bugatti

GLINTS blijft nu al een tijdje steken in de categorie "veelbelovend." Na de tweede ep 'Burgundy' van ongeveer een jaar geleden werd het stil rond het project van Jan Maarschalk Lemmens. Tot nu. Bugatti is GLINTS op topsnelheid.

41. Orelsan feat. Stromae - La Pluie

Er wordt al eventjes gespeculeerd over een comeback van Stromae, al heeft Paul Van Haver ondertussen laten weten dat die niet voor meteen zal zijn. Stromae maakt al twee jaar geen muziek meer, wordt gezegd, maar dat klopt niet, want in 2017 stond hij - naast bijvoorbeeld ook Ibeyi - te blinken op 'La Fête Est Finie' van de Franse rapper en producer Orelsan.

Die samenwerking - La Pluie - is nu als single uitgebracht. Stromae leverde daarmee zijn aandeel aan een wederkerig plezier, want Orelsan had reedsl zijn bijdrage geleverd aan Avf op 'Raçine Carrée' uit 2013. Stromae maakte onlangs ook een onverwachte opwachting tijdens het concert van Orelsen in Vorst Nationaal.

42. Tyler, The Creator - OKRA

Het gaat soms erg snel in het muzieklandschap: 'Flower Boy' van Tyler, The Creator - zijn meest recente en bejubelde album - is nog niet zo heel erg oud of hier is alweer een kersverse single die helemaal nergens op dat album terug te vinden was. Hij brengt hem vast mee naar Dour, waar Tyler, The Creator één van de headliners is.

43. Témé Tan feat. Le Motel - Le Ciel

Het gaat goed met de Brusselse rap. Uitstekend zelfs. Het meest recente bewijs daarvan is Témé Tan die deze Le Ciel samen heeft gemaakt met Le Motel, de man die we vooral hebben leren kennen als een tandem met Roméo Elvis. Maar omdat in de Brusselse rapscene iedereen vriendjes met elkaar is, was het helemaal geen probleem dat Le Motel ook even bij Témé Tan binnensprong.

44. Marcel Vanthilt - Oklahoma

60 jaar is Marcel Vanthilt ondertussen, maar hij doet nog altijd volstrekt zijn goesting. Nadat hij in 2014 al eens onder eigen naam de uitstekende ep 'Paracetamol' had uitgebracht, is er nu zijn allereerste soloplaat, 'Ca$h Ca$h'. Zoals we op de nieuwe single Oklahoma kunnen horen, is er van enig compromis nog altijd geen sprake: Marcel Vanthilt zal altijd Marcel Vanthilt blijven.

45. De Jeugd Van Tegenwoordig - Luek

Ook helemaal uniek is De Jeugd Van Tegenwoordig, ook al zijn ze er zich wel degelijk van bewust dat ook zij ouder worden. In de nieuwe single Luek (de spellingsfout is een bedoelde fout) staan ze even stil bij wat er al geweest is en drukken ze hun fans met de neus op de feiten.In de strofe zingt Faberyayo: "Vroeger werd je stoer, nu ben je huisvader/(...)/En je bent nog steeds dol op alles wat we uitkrame/Sinds het jaar dat we uitkwamen/Leuk hè, we zijn er nog steeds."

46. U2 - Lights Of Home

Een nieuwe single van U2, het blijft na al die jaren toch iets waar we verheugd over blijven. 'Songs Of Experience' van vorig jaar vonden we dan ook een stuk interessanter dan zijn voorganger 'Songs Of Innocence'. Op de nieuwe single Lights Of Home zijn de gospelinvloeden terug, ze zijn vermengt met een vleugje blues en het spelplezier is hoorbaar aanwezig.

47. Faces On TV - Dancing After All

Wie dan nog helemaal aan het begin van zijn carrière staat is Faces On TV. De laatste jaren verwierf frontman Jasper Maekelberg de status van wonderproducer voor verschillende projecten, nu focust hij zich op eigen werk. Dancing After All is de opvolger van The Image Of Boy Wonder en leunt in de eerste strofe heel erg aan bij Warhaus, waar Jasper ook achter de knoppen stond.

Op 20 april verschijnt 'Night Funeral'. Dezelfde avond wordt de plaat al voorgesteld in AB.

48. Leon Bridges - Bad Bad News

Leon Bridges heeft in interviews duidelijk laten verstaan dat we hem niet mogen vastpinnen op het soulgenre omdat zijn eerste album nu toevallig zo klonk. Twee nieuwe singles bracht Leon Bridges in maart uit waarvan wij Bad Bad News selecteerden en in dit nummer is al te horen dat Bridges minstens een stevige groove bovenop zijn soul wil.

Leon Bridges treedt deze zomer twee keer op in Nederland; op North Sea Jazz Festival en Down the Rabbit Hole.

49. Jett Rebel - Amy

We blijven nog even in Nederland hangen voor Jett Rebel, één van de meest fascinerende artiesten uit Nederland. Hij kondigde in de populaire talkshow De Wereld Draait Door ooit een persstop aan omdat hij zich volledig wilde focussen op de muziek. Vervolgens bracht hij in 2016 twee albums uit en in 2017 alweer één, een trio platen dat vooral aantoonde dat Jett Rebel misschien iets selectiever moest zijn in wat hij uitbracht, maar als experiment was het wel interessant.

Ondertussen heeft hij laten weten dat er alweer een hele bak muziek klaarligt, maar of Amy ook deel zal uitmaken van een nieuw album wilde hij nog niet lossen. Jett Rebel stopt ook niet bij het muziek maken, want hij heeft ook de video bij Amy helemaal zelf geregisseerd.

Prince is één van zijn voorbeelden. Dat niveau haalt Jett Rebel niet. Maar hij is wel degene die in Nederland het dichtst bij Prince komt.

50. Seinabo Sey - I Owe You Nothing

Bijna waren ze vergeten, de Zweedse zangeres die drie jaar geleden iedereen verraste met Younger. Maar nu maakt Seinabo Sey zich opnieuw klaar voor een offensief. In de heerlijke nieuwe single I Owe You Nothing bijt ze flink van zich af en imponeert ze.

Seinabo Sey heeft in één ruk mee aangekondigd dat later dit jaar haar tweede album zal volgen.

51. Shawn Mendes - Lost In Japan

Twee nieuwe singles heeft Shawn Mendes gedropt in één week en beide doen ze het nu al goed in verschillende hitparades. Bij ons wordt voorlopig vooral de andere van het duo opgepikt, In My Blood. Dat nummer kwam deze week op de 17e plaats binnen in de Ultratop 50.

Wij houden echter meer van deze Lost In Japan, waarin Mendes zich afvraagt of er niemand "in de buurt" is. Daarbij kijkt hij niet op een landje meer en minder, dezelfde tijdzone is voor hem al voldoende.

52. Spector - Fine Not Fine

Al sinds ze hun eerste muziek op de wereld loslieten wordt de grote doorbraak van Spector voorspeld. Twee platen later is die er nog steeds niet echt, al zal het niet aan de groep zelf gelegen hebben. Ook hun nieuwe nummer Fine Not Fine - geplukt van de ep 'Ex-Directory', klinkt behoorlijk hitgevoelig.

53. Parquet Courts - Wide Awake

Parquet Courts heeft ons in hun bestaan al heel veel richtingen mee uitgenomen, maar wat ze op Wide Awake doen had allicht niemand zien of horen aankomen. Plots is Parquet Courts de band geworden die je kan boeken voor al je feestjes.

Wide Awake is de titeltrack van het nieuwe album dat op 18 mei zal verschijnen en geproduceerd is door de grote Danger Mouse.

54. The Vaccines - Your Love Is My Favourite Band

Ook The Vaccines klinken op hun nieuwe single een stuk popgevoeliger dan we van hen gewend zijn. Het is zeemzoet, maar dat maakt het niet minder lekker.

55. Mooneye - Thinking About Leaving

Mooneye staat al even op de radar van wie het muzikale gebeuren in Vlaanderen een beetje volgt. Nu heeft de band rond Michiel Libberecht ook een eerste ep uit. Thinking About Leaving is daaruit meteen ook de eerste single en die klinkt veelbelovend Beatleske. Aan de productie en de mixtafel zat Pascal Deweze.

56. Manic Street Preachers - Dylan & Caitlin

Na ruim 25 jaar carrière krijgen Manic Street Preachers bij ons niet altijd meer de aandacht die ze verdienen. Aan de songschrijverkunsten van de groep zal het althans niet gelegen hebben. Nicky Wire leverde een tekst aan James Dean Bradfield over de ex-dichter Dylan Thomas en zijn Caitlin. Hun dertiende album 'Resistance Is Futile' verschijnt op 6 april.

57. Wende - Deze Gin

Wende is zowat het meest interessante dat je in muzikaal Nederland kan tegenkomen. Ze toerde al een hele tijd met haar voorstelling 'MENS' waarin ze zich afvroeg wat een mens tot mens maakt. Pas nadien heeft ze die nummers aan plaat toevertrouwd.

Wende doet altijd precies datgene wat niemand van haar verwacht. Ze begon bij het Franse chanson, ging een vleugje jazz opzoeken en ging daarna Engelstalige elektropop à la Moloko maken. En nu heeft ze met 'MENS' dus voor de eerste keer een geheel Nederlandstalig - en indrukwekkend - album gemaakt.

De voorstelling is een aanrader en is op 3 mei nog te zien in De Roma in Borgerhout. Deze zomer zal Wende onder andere haar opwachting maken op het Nederlandse festival Down The Rabbit Hole waar onder andere ook Nick Cave & The Bad Seeds, Queens Of The Stone Age en Anderson .Paak & The Free Nationals op de affiche staan.

58. High Hi - Madison

Nog niet iedereen is mee in het verhaal van High Hi, nochtans vinden we dit één van de strafste Belgische groepen van het moment. In 2014 deden ze mee aan Humo's Rock Rally en wonnen ze tot ieders verbazing niet, in 2017 was er dan 'Hindrance', een eerste ijzersterk album voor liefhebbers van intelligente en doordachte popmuziek.

Nu al is er een nieuwe ep, 'Imminent', waaruit Madison de eerste single is. Wie High Hi live aan het werk wil zien moet op 21 april naar Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie, verder is de toekomstige agenda momenteel maagdelijk en schandelijk leeg. We zeiden het al: nog niet iedereen is mee.

59. Courtney Barnett - Need A Little Time

We zijn nu al een paar jaar redelijk stevige fan van alles wat Courtney Barnett doet, zo ook van de gezamelijke plaat 'Lotta Sea Lice' die ze vorig jaar uitbracht met Kurt Vile. Toch zijn we blij dat we in 2018 opnieuw een nieuw album van Barnett solo mogen verwachten. 'Tell Me How You Really Feel' komt op 18 mei uit, kort daarna (30 mei) speelt de Australische een concert in de AB.

60. Wolf Alice - Formidable Cool

'Visions Of A Life', het album dat Wolf Alice vorig jaar uitbracht, blijft singles spuwen. Nu is het de beurt aan het uittekende Formidable Cool. De stem zwelt aan, de gitaren worden ruiger en de bas bezweert. Op vrijdag 6 juli spelen ze op dat beruchte nieuwe podium van Rock Werchter, The Slope. Laat dit alvast een tip zijn.

61. George FitzGerald & Bonobo - Outgrown

George FitzGerald zit altijd ergens tussen luide techno en ingetogen beats en ook Bonobo is terug te vinden aan de meer ingetogen kant van de dance. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de twee elkaar gevonden hebben voor een samenwerking. Outgrown is precies datgene geworden wat we van zo een samenwerking verwacht hadden.

62. Paul Kalkbrenner - Part Three

Een beetje steviger gaat het eraan toe op Part Three, de nieuwe van Paul Kalkbrenner. Het nummer maakt deel uit van zijn nieuwe album 'Parts Of Life' dat zal verschijnen op 18 mei. Het is een nummer dat zeker zijn ding zal doen op de zomerfestivals. Kalkbrenner is bij ons dit jaar te zien op Tomorrowland (22 en 27 juli) en op Dour.

63. Roger Daltrey - As Long As I Have You

Roger Daltrey kennen we natuurlijk voornamelijk als medeoprichter en zanger van The Who, maar hij heeft al die jaren ook een solocarrière gehad, met het mooie Without Your Love (1980) als hoogtepunt. Nu, anno 2018 en op 74-jarige leeftijd, is Daltrey klaar om zijn eerste soloplaat sinds 1992 uit te brengen. Op 1 juni verschijnt 'As Long As I Have You' en op de titelsong daaruit valt stevig te swingen.

64. Ry Cooder - Shrinking Man

Afsluiten doen we met Ry Cooder die ondertussen ook al 70 jaren op zijn teller heeft staan. De producer die zichzelf door de samenstelling van Buena Vista Social Club de geschiedenis in musiceerde, is nu klaar met een nieuw album waaruit Shrinking Man de voorloper is. Het album heet 'The Prodigal Son' en wordt de eerste eigen plaat van de bluesman in een zestal jaren. Op het album - dat op 11 mei verschijnt - brengt hij een mix van eigen werk en covers vanbluestraditionals van onder andere Blind Willie Johnson, Blind Roosevelt Graves en The Stanley Brothers.

De eerste single belooft alvast veel goeds.

Lees meer