Primeur voor België: na jarenlange blindheid kan vrouw weer zien met behulp van bionisch oog

Voor het eerst in België kan een patiënt opnieuw zien met behulp van een bionisch oog. Daar hebben oogarts en netvlieschirurg Fanny Nerinckx van het UZ Gent voor gezorgd. De blinde vrouw had een zeldzame erfelijke oogziekte, dus het is merkwaardig dat ze na al die jaren weer kan zien! 

Het Universitair Ziekenhuis in Gent pakt uit met een primeur in de Belgische geneeskunde. Dokter Fanny Nerinckx en haar team zijn erin geslaagd een blinde vrouw opnieuw te laten zien. De vrouw leed aan retinitis pigmentosa, dat is een zeldzame erfelijke oogaandoening die voorkomt bij slechts 1 op de 3.000 Belgen! “Het zicht gaat stilaan achteruit tot uiteindelijk vaak volledige blindheid volgt”, verklaart dr. Nerinckx.

Maar door de behandeling kan de vrouw weer zien en dat was tot voor kort niet mogelijk in België, als de ziekte al in een vergevorderd stadium was. Nu kan ze opnieuw patronen waarnemen, zoals ramen en deuren onderscheiden bijvoorbeeld.

© Istockphoto

Hypermoderne behandeling

Hoe kan de patiënte nu eigenlijk zien? De start-up Second Sight Medical Products heeft een implantaat of bionisch oog ontwikkeld. Dat nieuwe oog neemt eigenlijk de taak over van het netvlies. Er wordt een kleine camera geplaatst in het midden van een brilmontuur. De beelden die de camera opneemt worden naar een computer verzonden die ze omzet in signalen. De hersenen nemen deze signalen op waardoor de patiënt op een kunstmatige manier weer kan zien. Hypermodern dus!

Met de vrouw gaat het momenteel heel goed. De eerste resultaten van de behandeling zijn positief. Ze kan stilaan alles beter waarnemen en is daar super blij mee. “Na tien jaar blindheid kan ik opnieuw grote vormen zien. Ik zie licht en donker, contrastrijke deurkaders en lijnen”, vertelt ze.

Lees meer