Italiaans voetbal is weer winstgevend geworden

In Italië hebben de clubs uit de hoogste reeks van de voetbalcompetitie het voorbije seizoen een gezamenlijke winst van 3 miljoen euro kunnen melden, terwijl het jaar voordien nog een negatief resultaat van 222 miljoen euro moest worden gemeld. Dat heeft de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport berekend. Met deze resultaten kon de Italiaanse Serie A pas voor de eerste keer sinds de eeuwwisseling een positief resultaat melden.

Elf van de twintig clubs konden bovendien een balans met een winstcijfer voorleggen. Toch wordt gewaarschuwd dat de situatie van het Italiaanse professionele voetbal veel minder positief zijn dan de resultaten zouden kunnen laten uitschijnen.

Beste cijfers voor Napels

Financieel was Napels met een nettowinst van 66,6 miljoen euro het voorbije jaar de best presterende club van Italië. Daarna volgen Juventus en Lazio met positieve resultaten van respectievelijk 42,6 miljoen euro en 11,4 miljoen euro.

Ondanks die ogenschijnlijk positieve resultaten wordt echter gewaarschuwd dat vele clubs in grote financiële problemen blijven. Onder meer AC Milan, nochtans zevenvoudig Europees kampioen, boekte een verlies van 74,9 miljoen euro. Ook Roma en Inter dienden een negatief resultaat van respectievelijk 41,7 miljoen euro en 24,6 miljoen te melden.

Drie seizoenen geleden werd met een collectief verlies van 365 miljoen euro een absoluut dieptepunt bereikt.

Meerwaarde op transfers

Verder blijkt dat de gezamenlijke schuld van de clubs het voorbije jaar verder van 1,87 miljard euro naar 2,1 miljard euro is opgelopen.

Opgemerkt wordt dat de clubs voor hun inkomsten teveel van de televisierechten afhankelijk blijven. Er moet immers worden vastgesteld dat de televisierechten 56 procent van de totale omzetten van de Serie A genereren.

Op de tweede plaats staat de merchandising met een aandeel van 22 procent. De bijdrage van de inkomsten uit de ticketverkoop blijft beperkt tot 10 procent.

De financiële kopzorgen zijn ook mede het gevolg van een sportieve dalperiode. De Italiaanse clubs hebben tijdens de jaren negentig van de voorbije eeuw en het begin van het vorige decennium weliswaar een gouden tijdperk beleefd, maar zijn sindsdien naar middelmatigheid afgezakt.

De positieve resultaten van het voorbije jaar zouden onder meer moeten worden verklaard door een aantal meerwaardes die bij de transfers van een aantal spelers konden worden geboekt.

Lees meer