Italiaans voetbal is weer winstgevend geworden

In Italië hebben de clubs uit de hoogste reeks van de voetbalcompetitie het voorbije seizoen een gezamenlijke winst van 3 miljoen euro kunnen melden, terwijl het jaar voordien nog een negatief resultaat van 222 miljoen euro moest worden gemeld. Dat heeft de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport berekend. Met deze resultaten kon de Italiaanse Serie A pas voor de eerste keer sinds de eeuwwisseling een positief resultaat melden.

Ondanks dat elf van de twintig clubs met een winstcijfer kwamen, wordt er wel gewaarschuwd dat de situatie van het Italiaanse professionele voetbal veel minder positief is dan de resultaten zouden kunnen laten uitschijnen.

Beste cijfers voor Napels

De best presterende club op financieel vlak was Napels met een nettowinst van 66,6 miljoen euro het voorbije jaar. De club wordt opgevolgd door Juventus en Lazio, ook zij boeken positieve resultaten van respectievelijk 42,6 miljoen euro en 11,4 miljoen euro.

De resultaten lijken ogenschijnlijk positief maar toch zijn er nog veel clubs die in grote financiële problemen blijven. Zo boekte AC Milan, nochtans zevenvoudig Europees kampioen, een verlies van 74,9 miljoen euro. Ook Roma en Inter moesten het met een negatief resultaat van respectievelijk 41,7 miljoen euro en 24,6 miljoen doen.

Het absoluut dieptepunt werd drie jaar geleden bereikt: toen werd er een collectief verschil van 365 miljoen euro opgetekend.

Meerwaarde op transfers

Daarnaast blijkt ook dat de gezamenlijke schuld van de clubs gestegen is: van 1,87 miljard euro naar 2,1 miljard euro. De clubs blijven namelijk voor hun inkomsten te veel afhankelijk van de televisierechten. Zo'n 56 procent van de totale omzetten van de Seria A wordt door die rechten gegenereerd. Met zo'n 22 procent staat merchandising op de tweede plaats en de inkomsten van de ticketverkoop scoren bijzonder laag met 10 procent.

Die negatieve resultaten zijn uiteraard ook toe te schrijven aan de sportieve dalperiode waarin Italië zich bevindt. Het gouden tijdperk van de jaren 90 en het begin van het vorige decennium is voorbij en nu Italië is nu naar middelmatigheid afgezakt.

Lees meer