Zullen de bewoners van dit land over enkele jaren meeste wijn ter wereld drinken?

Op dit ogenblik kent Groot-Brittannië na de Verenigde Staten nog steeds de grootste wijnconsumptie van de wereld. Maar het land zal die positie niet lang meer kunnen vasthouden. Dat blijkt uit een rapport van het bureau International Wine and Spirit Research en Vinexpo, organisator van wijnbeurzen. Over drie jaar zal volgens de studie China met een omzet van 23 miljard dollar immers de tweede plaats in de wereldwijde consumptie opeisen. Drijvende kracht achter die trend zijn de Chinese millennials.

In de studie wordt opgemerkt dat de verkoop van wijnen op de Chinese markt de volgende periode een jaarlijks groeitempo van meer dan 30 procent zal laten optekenen. Die trend zal volgens de onderzoekers vooral worden gedragen door de veranderende voorkeuren bij de jonge Chinese consumenten.

Alcoholgehalte

"Er kan een duidelijk patroon, ook in ontwikkelde landen, worden herkend dat een verbeterende economie de populariteit van dranken met een lager alcoholgehalte doet toenemen", zegt Li Demei, wijnexpert bij de Beijing University of Agriculture.

"De consumptie van sterke dranken doet het risico op dronkenschap en ongepast gedrag immers al snel toenemen. Daarom moet worden vastgesteld dat dranken met een zachter karakter en een lager volume vaak als een verstandiger keuze naar voor worden verschoven."

Ook Guillaume Deglise, chief executive van Vinexpo, erkent dat de wijnsector van de evolutie in de Chinese maatschappij profiteert. "Kennis en academische achtergrond verdringen gradueel rijkdom als het symbool van sociale status", stelt Deglise. "Die verandering toont zich ook duidelijk in de interesse voor wijnen. Naarmate de Chinese millennials hun opwachting maken op de arbeidsmarkt, kan immers ook een stijging van de wijnverkoop worden opgemerkt."

Li Demei wijst er daarbij op dat millennials de neiging hebben om meer aandacht aan hun eigen gevoelens en fysieke conditie te besteden. Nog niet zo lang geleden moest volgens hem geregeld worden vastgesteld dat groepen collega’s of kennissen grote drankfeestjes organiseerden en elkaar aanmoedigden om nog meer te drinken, tot iedereen in een verregaande stap van dronkenschap eindigde.

“Dergelijke taferelen zijn met de Chinese millennials onmogelijk,” merkt hij op.

Elegant

Deglise merkt nog op dat vooral Chinese vrouwen een grote voorkeur tonen voor wijnen. Dat heeft volgens hem vooral te maken met het feit dat de consumptie van wijn eleganter wordt geacht dan het drinken van bier.

De Chinese markt wordt wel nog steeds in belangrijke mate gedomineerd door baijiu, een traditionele binnenlandse likeur. Dat product heeft nog altijd een aandeel tussen 60 procent en 70 procent op de Chinese markt voor alcoholische dranken, waarvan de waarde op 900 miljard yuan (142 miljard dollar) wordt geraamd.

Li Demei wijst er nog op dat wijn in China een geschiedenis van tweeduizend jaar heeft. "De voorbije periode kon echter een sterke groei van de sector worden opgetekend dankzij een positieve prestatie van de economie en de toenemende consumptie bij de Chinese bevolking", zegt hij. Het voorbije jaar had China in de wereldwijde wijnconsumptie een aandeel van 8,71 procent. Alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben op dit ogenblik een grotere wijnmarkt.

Lees meer