In Peking moet je betalen als je de lift gebruikt

De eigenaars van een aantal appartementsgebouwen in de Chinese hoofdstad Peking zijn een experiment gestart waarbij aan de bewoners een afzonderlijke vergoeding wordt gevraagd voor het gebruik van de liften. Met de inkomsten zal voor het onderhoud betaald worden.

Het systeem wordt op dit ogenblik uitgetest in elf appartementsgebouwen in Daxing, een wijk in het zuiden van de Chinese stad. Daarbij wordt een tarief van 0,2 yuan per ritje met de lift aangerekend.

Rittenkaart

"Om de lift te kunnen nemen, zullen de bewoners van een speciale kaart gebruik moeten maken. Daarbij wordt een systeem gebruikt dat vergeleken kan worden met de rittenkaarten in het openbaar vervoer. De kaart moet vooraf worden geladen. Bij elk gebruik volgt een gedeeltelijke afschrijving."

Het bouwbedrijf Fangrong Shengtai, dat de liften installeerde, merkt op dat het systeem op een betaalbare manier een investering in dure infrastructuur mogelijk maakt. De vergoedingen zouden bijzonder redelijk blijven, en dekken de kosten van onderhoud en herstel.

Gezinnen die dagelijks van een lift gebruik maken, zullen zo'n 100 yuan of bijna 13 euro per maand moeten betalen. Pas de jongste twaalf jaar worden de Chinese flatgebouwen systematisch met liften uitgerust. In de oudere gebouwen zijn meestal alleen trappen voorzien.

Besparing

Indien het systeem in heel Peking zou worden geïntroduceerd, kan echter een markt met een aanzienlijke omvang worden aangeboord. Alleen al in Daxing kunnen 2.264 flatgebouwen worden geteld waar geen liften zijn geïnstalleerd.

De reacties bij de lokale bevolking zijn wisselend. Over het algemeen zou het voorstel positief worden onthaald. Verscheidene bewoners hebben al aangevoerd tevreden te zijn dat ze niet langer met zware boodschappentassen de trappen zullen moeten oplopen.

Op het online forum Sina Weibo wijzen een aantal commentaren bovendien op potentiële milieuwinsten. Omdat voor het gebruik van de infrastructuur moet worden betaald, zullen de bewoners volgens hen sneller geneigd zijn om samen de lift te nemen. Daardoor kan mogelijk een belangrijke besparing van energie worden gerealiseerd.

Anderen zeggen echter in geen geval voor de lift te zullen betalen en van de trappen gebruik te zullen blijven maken.

Lees meer