R.I.P. jeugd: asbest gevonden in de make-up van Claire's

In de make-up van het Amerikaanse glamourbedrijf Claire's, dat ook winkels heeft in ons land, is asbest gevonden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Inspectie voor de Leefomgeving (ILT). Het gaat wel om lage concentraties. De bewuste make-uplijnen werden ondertussen uit de verkoop gehaald.

Nederlands staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven (D66) heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat het om een compact poeder ging en een set contourpoeder in acht kleuren. Dat melden de Nederlandse omroep NOS en de krant Algemeen Dagblad.

De make-up van Claire’s is vooral populair bij minderjarigen. In februari deden onze noorderburen al eens onderzoek naar de producten van Claire's, maar toen werd er niets gevonden. Naar aanleiding van nieuwe signalen uit de Verenigde Staten werd opnieuw onderzoek gedaan.

Volgens de experts kunnen gebruikers van de producten wel degelijks gezondheidsrisico’s oplopen. Asbest is kankerverwekkend en toont meestal pas na jaren haar gevolgen.

Lees meer